sl en
d
h
m
s

Nascent (Paul Seidler in Max Hampshire)

Časovni secesionizem – časovni pasovi #1 & #3

20202021, instalacija

Časovni pas #1 in Časovni pas #3 sta elementa alternativne infrastrukture, ki na lokalnem območju, v katerega sta postavljena, katalizirata različne izkušnje časa. Kot nekakšna terminala za obveščanje javnosti predstavljata sisteme izmeničnega štetja časa, ki temeljijo na izboru tehnoloških procesov, vključno z informacijskimi sistemi soglasja, numerološkim računanjem in algoritmi replikacije avtomatov stanj.

Na območjih ISKRA DELTA sta nameščeni dve vozlišči. Vozlišče 1 na sedežu ID odpira Energetski čas. V tej časovni coni čas teče glede na transakcije in rudarjenje blokov, kot se dogajajo v realnem-času v omrežju bitcoin. V avli nebotičnika ID vozlišče 3 odpira območje strojnega časa. Ta temelji na Googlovem algoritmu konsenza Paxos, ki služi kot eden od notranji časovnih mehanizmov velikih digitalnih infrastruktur. Oblaki (“cloud environments”) se pri določanju časovnega soglasja ne zanašajo več na človeško interakcijo - gre za povsem abstrahiran primerek strojnega časa, ki obstaja izključno glede na trenutno interakcijo med tremi vozlišči, ki omogočajo sinhronizacijo strežnikov po vsem svetu. 

Časovni coni #1 in #3 sta prekriti z meme nalepkami, grafiti in različnimi artefakti mrtvih kriptokovancev, ki jih je zbral in oblikoval Nascentov sodelavec Johannes Wilke. Minevanje časa v časovnih pasovih vpliva tudi na drobljenje in ponovno sestavljanje besedila Amy Ireland, ki ponuja generativni okvir besedilnih referenc. 

Nascent (Paul Seidler in Max Hampshire) je produkcijski studio EXIT TECH, ki raziskuje alternativne infrastrukture. S poglabljanjem v naravo igric, ekonomije in sistemov soglasja ustvarja na teoriji utemeljene računalniške eksperimente in orodja, da bi naredil prototip tehnološkega secesionizma in sprožil razpravo o osnovnih plasteh trenutnih skladov. Svetuje tudi glede taktik in strategij za gradnjo ekonomij modela »vsak z vsakim« in prostorskih in družbenoekonomskih struktur prek ustvarjanja prototipov minimalno uresničljivih rešitev.

Paul Seidler je v Berlinu živeči umetnik in raziskovalec, ki se posveča ekonomskim sistemom, aritmetiki in formalnim jezikom. Njegova dela so se pojavila na razstavah oziroma v razpravah v galerijah Schinkel Pavillon, Transmediale in KW Institute for Contemporary Art.

Max Hampshire je pisec tehničnih vsebin in raziskovalec s sedežem na Dunaju, ki se ukvarja z eksperimentalnimi minimalno uresničljivimi sistemi, zasebnostjo in novimi časovnostmi.