sl en
d
h
m
s

Program

OTVORITVENI DNEVI

petek, 10. 9.

15.30 | Kiss the Future
grad-tivoli.jpg

15.30 | Kiss the Future

petek, 10. 9.

15.30 @ sedež (Grad Tivoli)

Konceptualna predstavitev modne kolekcije oblačil Kiss the Future X ISKRA DELTA agentk

KISS THE FUTURE je urbana modna znamka oblačil in umetniško ime Tanje Pađan, ki je leta 2011 diplomirala na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil, NTF, UL. Od leta 2011 je aktivna članica coworking delavnice Anselma. Tanja je že več let dejavna na kulturno-umetniškem področju in redno sodeluje pri različnih projektih, kot so Pop up dom, Design week Wiena, BIO50, Tranzit store v sklopu Design week London, Mesec oblikovanja, kostumografije sodobnega plesa in predstav … Pri njenem delu jo navdušujejo raznovrstni vplivi. Inspiracijo črpa iz znanstvene fantastike, urbane kulture, eksperimentalnega videa, dolgih romanov, vesolja, rokokoja ... KISS THE FUTURE je okvir za testiranje novih idej in alternativnih potekov dela, ki praviloma rezultirajo v zgodbo, v kateri imajo narativno vlogo izdelana oblačila. Oblačila so izdelana v malih serijah in največkrat najdejo svoje mesto v fotoserijah, videih, na odru, osebnih arhivih zbirateljev ali pa v časovni kapsuli. Kolekcije oblačil so skoraj vedno predstavljene v sodelovanju z drugimi umetniki. Njeno delo je predstavljeno v mednarodnih revijah, kot so REVS magazine, Kneon Magazine, C-heads magazine, Dreck magazine, Grazia, Dreamingless magazine itd.

16.00 | Odprta vrata razstavišč in otvoritveno vodstvo
grad-tivoli.jpg

16.00 | Odprta vrata razstavišč in otvoritveno vodstvo

petek, 10. 9.

16.0018.00 @ sedež (Grad Tivoli)

Odprta vrata razstavišč 34. grafičnega bienala Ljubljana otvoritveno vodstvo

Otvoritveno vodstvo z umetniki in kuratorji bienala. Potek vodstva: Grad Tivoli (zbirno mesto), MGLC Švicarija, Galerija TR3, Mala galerija Banke Slovenije, Podhod Ajdovščina.

19.00 | Šum X ISKRA DELTA
podhod.jpg

19.00 | Šum X ISKRA DELTA

petek, 10. 9.

19.00 @ Cirkulacija 2, Podhod Ajdovščina


Šum X ISKRA DELTA, Xenoslavia: Covert Chronologies

Avdiovizualni dogodek ob izidu posebne številke revije Šum, ki je del 34. ljubljanskega grafičnega bienala: ISKRA DELTA.

Normies will never understand what it’s like to be a non-based hyperpop-listening schizocore Tarkovsky timepunk. An omnicringe Outsideness oomfie and a Kanzi-kinning Reza reply girl. To be a Bratton bloomer, a Laruelle/Löffler/Land crossfic-writing institutional accelerationist. An x-risk aware xenofeminist inhumanpilled neoratcel and a true agent of reason.

To paraphrase Nick Land: “Read Xenoslavia, and vibe…”

Šum#16 sta uredila Maks Valenčič in Tisa Troha. Besedila so prispevali Callum Blake, Jesse Josua Benjamin, Maks Valenčič, Enea Kavčič, DeepChimera in Kazimir Kolar. Oblikovalka Eliška Jahelková.

Dogodek organizira Šum v sodelovanju z MGLC in Zavodom Projekt Atol.

sobota, 11. 9.

11.00 | INSIDE JOB (Ula Lucińska & Michał Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni
mgbs.jpg

11.00 | INSIDE JOB (Ula Lucińska & Michał Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni

sobota, 11. 9.

11.00 @ pop-up (Mala galerija Banke Slovenije)

INSIDE JOB (Ula Lucińska & Michał Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni, pogovor z umetnikoma

Ula Lucińska (1992, Poljska) in Michał Knychaus (1987, Poljska) skupaj delujeta kot dvojec Inside Job. Njuna praksa temelji na uporabi različnih medijev in materialov, kar pogosto vodi v ustvarjanje specifičnih, večplastnih okolij. Posvečata se procesom oblikovanja identitet, vključno z identitetami krajev, v okviru dinamičnih sprememb, kot so podnebna kriza, pospešen tehnološki razvoj, politični premiki in naraščajoča tesnobnost zaradi neznane prihodnosti. Mnogi njuni projekti se nanašajo na futuristične in post-katastrofične scenarije.

Uvrstila sta se v finale mednarodnega tekmovanja Artagon IV v Parizu (2018), v ožji izbor mednarodnega tekmovanja za likovne umetnike Allegro Prize (2020), prejela nagrado mesta Poznanj za nove umetnike (2020), nagrado poljskega ministrstva za kulturo in nacionalno dediščino (2018) in nagrado Santander Universidades (2016). Za skupni diplomski projekt sta prejela nagrade revij SZUM in Czas Kultury (2018). Dela sta predstavljala na umetniških rezidencah (rezidenca Rupert, Vilna, A-I-R FUTURA, Praga, rezidenca Gurzelen, Biel/Bienne, Švica, TestDrive, Nikozija, Kulturfabrik, Burgdorf, Švica), na samostojnih razstavah v galeriji Eastcontemporary v Milanu, FUTURA v Pragi, Pawilon v Poznanju, :SKALA v Poznanju, 9/10 Gallery na Poljskem, Hot Wheels Projects v Atenah ter skupinskih razstavah v Kunsthalle v Baden-Badnu, BWA v Vroclavu, TRAFO - Trafostacja Sztuki v Szczecinu, The Death of Man v Varšavi, Gallery Weekend na Poljskem, WallRiss v Fribourgu v Švici, Sattlekammer v Bernu, na Atenskem festivalu digitalne umetnosti 2018, v galeriji DuflonRacz v Bernu, na Bienalu sodobne umetnosti Ostrale v Dresdnu in festivalu Musrara Mix v Jeruzalemu.

12:30 | T+U (Technologie und das Unheimliche): E.E.S. (Earth Exit Statements)
svicarija.jpg

12:30 | T+U (Technologie und das Unheimliche): E.E.S. (Earth Exit Statements)

sobota, 11. 9.

12:30 @ sedež (MGLC Švicarija)

T+U (Technologie und das Unheimliche): E.E.S. (Earth Exit Statements), predavanje-performans

T+U (Technologie und das Unheimliche) je založniški projekt in umetniški kolektiv, ki je nastal na pobudo Marka Fridvalszkega, Zsolta Miklósvölgyja in Mária Z. Nemesa ter deluje v Berlinu in Budimpešti. Cilj T+U je zajeti kulturne pojave, ki so posledica soočenja conditio humana in tehnologije s pomočjo tematskih vprašanj in s tem povezanih projektov. Za 34. ljubljanski grafični bienale se T+U pri instalaciji in performansu SIRIUS.exe pridružuje umetnik in glasbenik iz Budimpešte Máté Janky.

15:00 | OMSK Social Club: Paket za razširitev Utopiates (Telegram Immersive, Utopiates Extension Pack)
grad-tivoli.jpg

15:00 | OMSK Social Club: Paket za razširitev Utopiates (Telegram Immersive, Utopiates Extension Pack)

sobota, 11. 9.

15.00 @ sedež (Grad Tivoli) in Park Tivoli 

OMSK Social Club: Paket za razširitev Utopiates (Telegram Immersive, Utopiates Extension Pack), sprehod skozi rgp na aplikaciji Telegram

OMSK Social Club ustvarja svoja dela med dvema svetovoma: v enem živimo, kot smo vajeni, v drugem igramo vloge. Ta svetova se zlivata v enega. Omsk prav tja umešča svoje špekulativne fikcije; s temi potopljivimi instalacijami se preseli na ozemlje, ki so ga iznašli leta 2017 in poimenovali igranje resničnostne igre (real game play – RGP). S svojim delom želi vzpostaviti stanja, ki bi lahko bila fikcija ali pa še nedoživeta resničnost. 

OMSK Social Club tesno sodeluje z mrežami gledalcev, vse je edinstveno in brez vsake predhodne vaje. Člani kolektiva z instalacijami, ki jih ustvarjajo, proučujejo virtualne ege, priljubljena doživetja in politične pojave. Delom omogočajo, da skupaj z edinstvenimi osebnimi doživetji udeleženca postanejo nematerializiran hibrid sodobne kulture. V preteklosti je OMSK Social Club s potopljivimi okolji igranja resničnostne igre vpeljal pokrajine in teme, kot so ljudje, ki se istovetijo z drugimi bitji, kultura rejva, survivalizem, obiskovanje zmenkarskih spletnih strani z lažnim profilom, želja in žrtvovanje, pozitivno trolanje, algoritmične strategije in decentralizirana kriptovaluta. 

V Evropi so razstavljali v različnih ustanovah, galerijah, gledališčih in na drugih lokacijah, kot so razstavišče Martin Gropius Bau v Berlinu, Hiša elektronskih umetnosti (HeK) v Baslu, Center kultur sveta (HKW) in gledališče Volksbühne v Berlinu ter center za vizualne umetnosti in arhitekturo Stroom den Haag v Haagu in neprofitna umetniška fundacija Light Art Space v Berlinu. Sodelovali so na festivalu glasbene in vizualne umetnosti CTM v Berlinu (2021), 6. atenskem bienalu (2018), festivalu Transmediale v Berlinu (2019), festivalu The Influencers v Barceloni (2018) in festivalu Impakt v Utrechtu (2018). Leta 2021 bodo skupaj z Larryjem Ossei-Mensahom kurirali 7. atenski bienale.

19:00 | ISKRA DELTA Cocktail Hour in Kiss the Future
grad-tivoli.jpg

19:00 | ISKRA DELTA Cocktail Hour in Kiss the Future

sobota, 11. 9.

19.00 @ sedež (Grad Tivoli)

ISKRA DELTA Cocktail Hour in Kiss the Future, konceptualna predstavitev modne kolekcije oblačil Kiss the Future X ISKRA DELTA agentk

20:00 | ISKRA DELTA X Nimaš Izbire
svicarija.jpg

20:00 | ISKRA DELTA X Nimaš Izbire

sobota, 11. 9.

20.00–03.00 @ sedež (MGLC Švicarija)

ISKRA DELTA X Nimaš Izbire, koncertno-klubski večer

Na obzorju današnjega sveta nepretrganega cikla produkcije se je zaiskrila nova, tuja zvezda tivolskega neba. Hyperpop agenti in oblikovalci zvočnih svetov že kalibrirajo svojo dopaminsko opremo, ki bo enajstega septembra Švicarijo preplavila sprva z ljubkim hrumenjem, nato pa s pretečimi dekonstruiranimi ritmi in tako sintetizirala vizije možnih hipersaturiranih prihodnosti. Pripravite se na reinžiniring!

MGLC v sodelovanju s kolektivom Nimaš Izbire pripravlja celovečerno glasbeno obeležitev na dan po otvoritvi 34. grafičnega bienala Ljubljana: ISKRA DELTA.

𝐕𝐒𝐄 𝐑𝐄𝐙𝐄𝐑𝐕𝐀𝐂𝐈𝐉𝐄 𝐎𝐃𝐃𝐀𝐍𝐄. 𝐍𝐄𝐑𝐄𝐆𝐈𝐒𝐓𝐑𝐈𝐑𝐀𝐍 𝐕𝐒𝐓𝐎𝐏 𝐌𝐎𝐙̌𝐄𝐍 𝐃𝐎 𝐙𝐀𝐏𝐎𝐋𝐍𝐈𝐓𝐕𝐄 𝐊𝐀𝐏𝐀𝐂𝐈𝐓𝐄𝐓𝐄 – 𝐏𝐑𝐈𝐏𝐎𝐑𝐎𝐂̌𝐀𝐌𝐎 𝐙𝐆𝐎𝐃𝐍𝐉𝐈 𝐏𝐑𝐈𝐇𝐎𝐃! / 𝐑𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐯𝐞𝐥𝐣𝐚𝐣𝐨 𝐝𝐨 𝟐𝟏:𝟑𝟎

Glasbeni program se bo izvajal:
20:00 –00:00 dvorišče pred Švicarijo – performativni segment
00:00 –03:00 notranjost Švicarije – klubski večer

𝐆𝐨𝐬𝐭𝐮𝐣𝐨𝐜̌𝐢 𝐠𝐥𝐚𝐬𝐛𝐞𝐧𝐢𝐤𝐢:

𝐵𝐴𝐵𝑖𝑖
Elektronska multiinštrumentalistka, producentka in vokalistka iz Anglije, članica GLOO kolektiva najvidnejšega predstavnika Igloo Ghosta. Njeni eklektični vokali se spajajo z dodelanimi sound design elementi in vplivi UK garažne elektronske glasbe.

𝐶𝑎𝑟𝑜 ♡
Francoska producentka in vokalistka, vzhajajoča zvezda platforme PC Music in frontwoman zasedbe Planet 1999. Ljubka estetika je imperativ njenih internetno-romantičnih hyperpop produkcij.

𝐻𝑖𝑚𝑒𝑟𝑎
Latvijski producent najmlajše generacije, ki s svojimi intenzivnim in igrivim pristopom premika meje elektronske glasbe. Ustaljen na internetu, je poleg bogatega repertoarja lastnih izdaj ustvaril tudi remixe imen, kot so Sophie in Charli XCX.

𝑇𝑜𝑦𝑜𝑡𝑎 𝑉𝑎𝑛𝑔𝑒𝑙𝑖𝑠
Češki guru modularne sinteze, ki na lastno izdelanih napravah ustvarja na presečišču ustaljene resne elektronike in hyperpopa.

𝐸𝑣𝑎01
Češki producent, član kolektiva BCAA System, ki se zvočno spogleduje z abstraktno-dekonstruiranimi in težaškimi sound design produkcijami.

𝑊𝑎𝑟𝑟𝑒𝑔𝑜 𝑉𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠
Lokalna dvojica producentk, ki sta znani kot glavni predstavnici domače postklubske elektronske produkcije. Sta na čelu kolektiva Ustanova in skrbita za glasbeni program Pritličja ter Festivala Grounded.

𝐺𝑎𝑠̌𝑝𝑒𝑟 𝑇𝑜𝑟𝑘𝑎𝑟
Domači eksplorativni zvočni umetnik, delujoč predvsem na ustvarjanju glasbe za gledališke predstave in umetniške projekte.

𝐺𝑎𝑏𝑖98
Ustanovitelj in kurator kolektiva Nimaš Izbire se v zadnjih letih vzpostavlja tudi kot DJ divergentnih delov spektra internetne podtalne glasbe.

𝐷𝑜𝑟𝑖𝑗𝑎𝑛 𝑆̌𝑖𝑠̌𝑘𝑜
Intermedijski umetnik, oblikovalec in prav tako en izmed jedrnih članov kolektiva Nimaš Izbire, bo s svojim izrazito postinternetnim stilom skrbel za žive vizualizacije večera. Avtor naslovnice in drugega vizualnega materiala glasbenega programa.

Obiskovalce naprošamo, da se držijo preventivnih zdravstvenih ukrepov! Vstop možen le z veljavnim PCT pogojem. Število obiskovalcev je omejeno, pri vstopu bodo imeli prednost predhodno najavljeni prek zgornjega linka.

nedelja, 12. 9.

11.00 | Druženje Sramežljivih radikalcev
banner-zvkds.jpg

11.00 | Druženje Sramežljivih radikalcev

nedelja, 12. 9.

11.00–13.00 @ Galerija ZVKDS
Druženje Sramežljivih radikalcev, nedeljski brunch s pogovorom


Zini o duševnem zdravju kot orodje preživetja so izhodišče pogovora, pri katerem sodelujeta umetnika Hamja Ahsan in Ana Ćavić, povezuje Tea Hvala.
Otvoritveni dogodek razstave I DON'T BELONG HERE أنا لا أنتمي الى هنا.

torek, 14. 9.

20.30 | John Akomfrah: Poslednji angel zgodovine
kinoteka.jpg

20.30 | John Akomfrah: Poslednji angel zgodovine

torek, 14. 9.

20.30 @ Slovenska kinoteka
John Akomfrah: Poslednji angel zgodovine (The Last Angel of History), projekcija filma
ZDA, 1996, barvni, 45'
Uvod v film: Petra Meterc

Poslednji angel zgodovine režiserja Johna Akomfraha je privlačen in prodoren pregled doslej neraziskanih odnosov med vseafriško kulturo, znanstveno fantastiko, medgalaktičnimi potovanji in hitro napredujočo računalniško tehnologijo. Filmski esej postavlja znanstveno fantastiko (s tropi, kot so ugrabitev s strani zunajzemeljskih bitij, odtujenost in genski inženiring) kot prispodobo za vseafriško izkušnjo prisilnega razseljevanja, kulturne odtujenosti in drugosti.

KONFERENČNI PROGRAM

četrtek in petek, 16. in 17. 9.

9.00–19.00 | Glasni spomini, turbo ljudje: Kartiranje zvokov, podob in spominjanja v postjugoslovanskem prostoru
tr3.jpg

9.00–19.00 | Glasni spomini, turbo ljudje: Kartiranje zvokov, podob in spominjanja v postjugoslovanskem prostoru

četrtek in petek, 16. in 17. 9.

9.00–19.00 @ Galerija TR3
Glasni spomini, turbo ljudje: Kartiranje zvokov, podob in spominjanja v postjugoslovanskem prostoru, mednarodni simpozij

Kako se prek zvokov, podob in spominov obnavljajo, prenavljajo in vzpostavljajo nove tradicije, zgodovinske naracije in prostori politične intervencije? Kako na postjugoslovanskem območju delujejo različne kulturne dinamike in afekti? Kako se afekti, spomini in podobe preoblikujejo, ko prehajajo med različnimi sodobnimi mediji in prek meja raznih posttranzicijskih periferij?

Sodelujejo: Jernej Amon Prodnik, Robert Bobnič, Marija Dumnić Vilotijević, Nina Dragičević, Ana Hofman, Mateo Hočuršćak, Jernej Kaluža, Slobodan Karamanić, Mojca Kovačič, Maja Lazarova, Natalija Majsova, Rajko Muršič, Jessica Ortner, Vjeran Pavlaković, Svanibor Pettan, Aljoša Pužar, Boris Ružić, Maria Sokolova, Peter Stanković, Muanis Sinanović, Tea Sindbæk Andersen, Boris Stepanov, Ksenija Šabec, Jasmina Šepetavc, Anamarija Šiša, Eric Ušić, Mitja Velikonja in Fedja Wierød Borčak.

V sodelovanju s Centrom za preučevanje kulture in religije Fakultete za družbene vede na Univerzi v Ljubljani – CPKR FDV (UL).

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Vstop prost.

torek, 26. 10.

18.00 | Milenijci v četrti industrijski revoluciji
svicarija.jpg

18.00 | Milenijci v četrti industrijski revoluciji

torek, 26. 10.

18.00 @ MGLC Švicarija
Milenijci v četrti industrijski revoluciji, pogovor

Zazrti v prihodnost, ki jo skušajo razumeti z vidika internetnega kozmopolitstva, pisci prispevkov v zborniku esejev in fikcije Milenijski dosje razmišljajo o preteklih prihodnostih, nadidentifikaciji s popom, aktualnih kulturnih vojnah, novih starih svetovnih ontologijah. V trenutku, ko nimajo česa izgubiti, brez tehnofobije, ki je dolgo zaznamovala polje humanistike, premišljujejo o odprtih možnostih, ki jih poraja nova tehnološka revolucija z vidika ljubljanskih milenijcev.

Sodelujejo: Natalija Majsova, Jernej Kaluža, Tibor Hrs Pandur, Anja Radaljac, Urška Preis in Robert Kuret. Pogovor vodi Muanis Sinanović.

Vstop prost.

četrtek, 18. 11.

9.00–18.30 | Biti danes državljan sveta?
svicarija.jpg

9.00–18.30 | Biti danes državljan sveta?

četrtek, 18. 11.

9.00–18.30 @ MGLC Švicarija
Biti danes državljan sveta?, mednarodna konferenca projekta The Perennial Biennial

Kozmopolitanizem je zaradi globalne omreženosti in liberalnega kapitalizma postal vseprisoten tudi v sodobni umetnosti. V primeru bienalov se je povezoval predvsem s postkolonialističnim diskurzom in z univerzalnimi humanističnimi vrednotami (človekove pravice, enakopravnost, solidarnost, kritika globalnega kapitalizma). Kako danes, po izkušnji še ne zares premagane globalne pandemije, misliti o »novem kozmopolitizmu«, ki bo delovalo v smeri multipolarnosti svetovne ureditve z različnimi kulturami in vrednotami? Kakšno vlogo imajo pri tem bienali in večje ciklične razstavne prireditve?

Partnerji: Liverpoolski bienale sodobne umetnosti, MGLC/Grafični bienale Ljubljana, Bergen Assembly, Berlinski bienale sodobne umetnosti, Mednarodni bienale sodobne umetnosti Riga
Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Vstop prost.

petek, 19. 11.

9.00–16.30 | Konferenca YUFU
svicarija.jpg

9.00–16.30 | Konferenca YUFU

petek, 19. 11.

9.00–16.30 @ MGLC Švicarija
Konferenca YUFU, mednarodna konferenca

Medtem ko postkomunistični, postsocialistični in postjugoslovanski diskurzi z bolj ali manj točnim izrazom stanja zgolj utrjujejo videz nespremenljive in nestabilne sedanjosti, jugofuturizem sledi zgledu drugih etnofuturističnih gibanj, kot so afrofuturizem, sinofuturizem, baltski etnofuturizem ali hungarofuturizem, ki na taktično različne načine krepijo periferne identitete in subverzivno afirmirajo posamezne kulturne kuriozitete.

Sodelujejo: Tibor Hrs Pandur, Dinko Kreho, Vera Mevorah, eurovicious, Enea Kavčič & Maks Valenčič, Mladen Zobec

Prijave na trgovina@mglclj.si

Dogodek je brezplačen in bo potekal v angleškem jeziku.

𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝗰𝗶𝗷𝘀𝗸𝗶 𝗼𝗱𝗯𝗼𝗿:
Rok Bozovičar, Pia Brezavšček, Alja Lobnik, Muanis Sinanović, Lili Šturm.

𝗩 𝘀𝗼𝗱𝗲𝗹𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝘂 𝘇 𝗭𝗮𝘃𝗼𝗱𝗼𝗺 𝗠𝗮𝘀𝗸𝗮.

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺
𝗣𝗲𝘁𝗲𝗸, 𝟭𝟵. 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟭

9.00 Sprejem
9.30 Uvodni pozdrav
9.45 Tibor Hrs Pandur: Tesla in jugofuturizem (predavanje in Q & A)

Kratek premor

10.30 Dinko Kreho: Znanstvenofantastična Republika Jugoslavija: Jugoslovanska(/-e) prihodnost(/-i) polpreteklosti (predavanje in Q & A)

Kratek premor

11.15 Vera Mevorah: Eks-/postjugoslovanska digitalna (memovska) kultura: v iskanju subverzivnih strategij afirmacije (predavanje in Q & A)

12.00 premor za kosilo

13.45 eurovicious: Turbofolk za 21. stoletje (predavanje in Q & A)

Kratek premor

14.30 Enea Kavčič, Maks Valenčič: Fast Right (predavanje in Q & A)

Kratek premor

15.15 Mladen Zobec: Albanofuturizem pred jugofuturizmom: kako so Albanci v Jugoslaviji napovedali kapitalistično prihodnost (predavanje in Q & A)

Kratek premor

16.00–16.30 Sklepni panel

17.00–19:00 | ISKRA DELTA pogovori
svicarija.jpg

17.00–19:00 | ISKRA DELTA pogovori

petek, 19. 11.

17.00 @ MGLC Švicarija
ISKRA DELTA pogovori

17.00–19.00 ISKRA DELTA pogovori
19.30 Razglasitev dobitnika velike nagrade 34. grafičnega bienala Ljubljana in nagrade občinstva
20.00 Zaključek bienala ob predvajanju videospotov Kukle Kešerović

Dogodki z mednarodnimi gosti bodo potekali v angleškem jeziku.

ISKRA DELTA nastopa kot fiktivna, virtualna entiteta, ime ali urok, ki prikliče prihodnost, svet, ki šele prihaja. Predstavlja projekte, ki uporabljajo moč fikcije, spekulativnega oblikovanja, larpinga, videoiger, interneta, popa in novih tehnologij z namenom ustvarjanja drugačnih možnih resničnosti in svetov od tistih, ki smo ju podedovali.
Panel se bo osredotočil na orodja »tvorjenja svetov« ter prakse zamišljanja, konstruiranja, prototipiranja in udejanjanja alternativnih sedanjosti/prihodnosti. Predstavitve mednarodnih govorcev se bodo dotaknile pristopov in idej v umetnosti, (spekulativnem) oblikovanju, arhitekturi in (znanstveni) fantastiki, ki so vir navdiha za pristop tokratnega bienala.

Sodelujejo: 𝗕𝗼𝗴𝗻𝗮 𝗞𝗼𝗻𝗶𝗼𝗿, 𝗞𝗮𝗷𝗮 𝗞𝗿𝗮𝗻𝗲𝗿, 𝗝𝗲𝗻 𝗞𝗿𝗮𝘁𝗼𝗰𝗵𝘃𝗶𝗹, 𝗦𝗶𝗺𝗼𝗻 𝗢'𝗦𝘂𝗹𝗹𝗶𝘃𝗮𝗻.

Predavanjem bosta sledila kratko performativno predavanje in projekcija videa 𝗸𝗼𝗹𝗲𝗸𝘁𝗶𝘃𝗮 𝗗𝗶𝗳𝗳𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀, ki je nastal leta 2013 kot platforma za kritično razpravo o umetnosti in algoritmu, deluje na presečišču umetnosti in filozofije in se posveča zlasti filozofiji tehnologije, dromologiji, vodenju, semiotični ekonomiji in konfliktu. Najprej so dogodke prirejali v galeriji Školská 28 v Pragi, spomladi leta 2016 pa so dejavnosti preselili v galerijo Display z.s. Od takrat je kolektiv platforma za sodobno teorijo in prakso, ki mobilizira skupine umetnikov, piscev, koderjev in mislecev v širši srednjeevropski regiji.

Pogovor moderira 𝗧𝗷𝗮š𝗮 𝗣𝗼𝗴𝗮č𝗮𝗿.

Posnetek pogovora

POGOVORI, DELAVNICE, VODSTVA

nedelja, 19. 9.

11.00–13.00 | Maratonsko vodstvo po ISKRA DELTA: 34. grafični bienale Ljubljana
grad-tivoli.jpg

11.00–13.00 | Maratonsko vodstvo po ISKRA DELTA: 34. grafični bienale Ljubljana

nedelja, 19. 9.

11.00–13.00 @ Grad Tivoli (zbirno mesto)

Potek vodstva: Grad Tivoli, MGLC Švicarija, Galerija TR3, Mala galerija Banke Slovenije, Podhod Ajdovščina


Na razstave se gre peš!, organizirano v evropskem tednu mobilnosti.

Vstop prost.

torek, 28. 9.

14.00–20.00 | Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart): Mrežna identiteta ISKRE DELTE: znamka brez vodstva
bannerji-fdv.jpg

14.00–20.00 | Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart): Mrežna identiteta ISKRE DELTE: znamka brez vodstva

torek, 28. 9.

14.00–20.00 @ Fakulteta za družbene vede

Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart): Mrežna identiteta ISKRE DELTE: znamka brez vodstva, performativna delavnica

𝙾𝚍: 𝚒𝚗𝚏𝚘@𝚘𝚝𝚑𝚎𝚛𝚒𝚗𝚝𝚎𝚛.𝚗𝚎𝚝
𝙿𝚛𝚎𝚍𝚖𝚎𝚝: 𝚅𝚊𝚋𝚒𝚕𝚘 – 𝚍𝚘𝚐𝚘𝚍𝚎𝚔 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊

𝙺𝚘 𝚜𝚎 𝚜𝚙𝚘𝚖𝚒𝚗𝚓𝚊𝚖𝚘 𝚒𝚗 č𝚊𝚜𝚝𝚒𝚖𝚘 @𝚍𝚎𝚕𝚝𝚊𝚟𝚊𝚗𝚎 𝚘𝚋 𝚍𝚎𝚜𝚎𝚝𝚒 𝚘𝚋𝚕𝚎𝚝𝚗𝚒𝚌𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚐𝚘𝚟𝚎𝚐𝚊 𝚒𝚣𝚐𝚒𝚗𝚘𝚝𝚓𝚊, 𝚓𝚎 𝚕𝚎𝚙𝚘 𝚟𝚒𝚍𝚎𝚝𝚒, 𝚍𝚊 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊 𝙳𝙸𝚈 𝚛𝚊č𝚞𝚗𝚊𝚕𝚗𝚒š𝚔𝚘 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚎 š𝚎 𝚗𝚊𝚙𝚛𝚎𝚓 𝚛𝚊𝚜𝚝𝚎 𝚋𝚛𝚎𝚣 𝚗𝚊𝚍𝚣𝚘𝚛𝚊 𝚙𝚘𝚍𝚓𝚎𝚝𝚓𝚊.
𝚅𝚎𝚖𝚘, 𝚍𝚊 𝚜𝚘 𝚗𝚎𝚔𝚊𝚝𝚎𝚛𝚒 𝚞𝚙𝚘𝚛𝚊𝚋𝚗𝚒𝚔𝚒 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚎 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚎 𝚍𝚘𝚋𝚒𝚕𝚒 𝚗𝚘𝚟𝚘 𝚖𝚘𝚍𝚞𝚕𝚊𝚛𝚗𝚘 𝚔𝚘𝚖𝚙𝚘𝚗𝚎𝚗𝚝𝚘 𝚜 𝚜𝚙𝚘𝚛𝚘č𝚒𝚕𝚘𝚖 𝚗𝚊 𝚙𝚛𝚒𝚕𝚘ž𝚎𝚗𝚒 𝚎𝚝𝚒𝚔𝚎𝚝𝚒: »𝙺𝚊𝚛𝚝𝚒𝚌𝚊 𝚣𝚊 𝚊𝚔𝚝𝚒𝚟𝚒𝚛𝚊𝚗𝚓𝚎 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚊 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊. 𝙿𝚛𝚘𝚜𝚒𝚖𝚘, 𝚞𝚍𝚎𝚕𝚎ž𝚒𝚝𝚎 𝚜𝚎 𝙰𝚔𝚝𝚒𝚟𝚊𝚌𝚒𝚓𝚜𝚔𝚎𝚐𝚊 𝚔𝚘𝚗𝚐𝚛𝚎𝚜𝚊 𝟸𝟾. 𝚜𝚎𝚙𝚝𝚎𝚖𝚋𝚛𝚊 𝟸𝟶𝟸𝟷.
𝙾𝚝𝚑𝚎𝚛 𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚗𝚎𝚝 𝚓𝚎 𝚋𝚒𝚕 𝚗𝚊𝚓𝚎𝚝 𝚔𝚘𝚝 𝚒𝚣𝚟𝚊𝚓𝚊𝚕𝚎𝚌 𝙰𝚔𝚝𝚒𝚟𝚊𝚌𝚒𝚓𝚜𝚔𝚎𝚐𝚊 𝚔𝚘𝚗𝚐𝚛𝚎𝚜𝚊. 𝙺𝚘𝚝 𝚗𝚎𝚔𝚊𝚝𝚎𝚛𝚎 𝚗𝚊𝚓𝚜𝚝𝚊𝚛𝚎𝚓š𝚎 𝚜𝚘𝚍𝚎𝚕𝚞𝚓𝚘č𝚎 𝚟 𝚖𝚛𝚎ž𝚒 𝚟𝚊𝚜 𝚟𝚊𝚋𝚒𝚖𝚘, 𝚍𝚊 𝚙𝚘𝚙𝚘𝚕𝚍𝚗𝚎 𝚙𝚛𝚎ž𝚒𝚟𝚒𝚝𝚎 𝚣 𝚗𝚊𝚖𝚒. 𝚉𝚊 𝚊𝚔𝚝𝚒𝚟𝚊𝚌𝚒𝚓𝚘 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚊 𝚓𝚎 𝚝𝚛𝚎𝚋𝚊 𝚍𝚘𝚜𝚎č𝚒 𝚜𝚘𝚐𝚕𝚊𝚜𝚓𝚎 𝚘 𝚒𝚍𝚎𝚗𝚝𝚒𝚝𝚎𝚝𝚒 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚊. 𝙿𝚛𝚒𝚍𝚛𝚞ž𝚒𝚝𝚎 𝚜𝚎 𝚗𝚊𝚖 𝟸𝟾. 𝚜𝚎𝚙𝚝𝚎𝚖𝚋𝚛𝚊, 𝚍𝚊 𝚍𝚘𝚕𝚘č𝚒𝚖𝚘 𝚙𝚛𝚒𝚑𝚘𝚍𝚗𝚘𝚜𝚝 𝚖𝚛𝚎ž𝚎 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊, 𝚔𝚘 𝚋𝚘𝚖𝚘 𝚛𝚊𝚣𝚔𝚛𝚒𝚟𝚊𝚕𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚗𝚎 𝚛𝚊𝚣𝚕𝚒č𝚗𝚎 𝚙𝚛𝚎𝚝𝚎𝚔𝚕𝚘𝚜𝚝𝚒 𝚒𝚗 𝚞𝚜𝚝𝚊𝚗𝚘𝚟𝚒𝚕𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚗𝚘 𝚍𝚎𝚓𝚊𝚗𝚜𝚔𝚘 𝚙𝚛𝚒𝚑𝚘𝚍𝚗𝚘𝚜𝚝.

𝚉 𝚞𝚍𝚎𝚕𝚎ž𝚋𝚘 𝚜𝚎 𝚜𝚝𝚛𝚒𝚗𝚓𝚊𝚝𝚎, 𝚍𝚊 𝙾𝚝𝚑𝚎𝚛 𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚗𝚎𝚝 𝚗𝚒 𝚘𝚍𝚐𝚘𝚟𝚘𝚛𝚎𝚗 𝚣𝚊 𝚒𝚣𝚐𝚞𝚋𝚘 𝚙𝚛𝚎𝚖𝚘ž𝚎𝚗𝚓𝚊, 𝚔𝚒 𝚋𝚒 𝚕𝚊𝚑𝚔𝚘 𝚗𝚊𝚜𝚝𝚊𝚕𝚊 𝚖𝚎𝚍 𝚝𝚎𝚖 𝚍𝚘𝚐𝚘𝚍𝚔𝚘𝚖 𝚊𝚕𝚒 𝚗𝚎𝚙𝚘𝚜𝚛𝚎𝚍𝚗𝚘 𝚣𝚊𝚛𝚊𝚍𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚐𝚊.

𝚃𝚘 𝚓𝚎 𝚜𝚊𝚖𝚘𝚍𝚎𝚓𝚗𝚘 𝚜𝚙𝚘𝚛𝚘č𝚒𝚕𝚘 𝙾𝚝𝚑𝚎𝚛 𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚗𝚎𝚝 𝙽𝚎𝚝𝚠𝚘𝚛𝚔 𝙻𝚘𝚐𝚒𝚜𝚝𝚒𝚌𝚜, 𝚣𝚊𝚝𝚘 𝚗𝚊𝚗𝚓 𝚗𝚎 𝚘𝚍𝚐𝚘𝚟𝚊𝚛𝚓𝚊𝚓𝚝𝚎.

Generalni direktor Iskre Delte se je odlogiral na današnji datum pred desetimi leti. Na dan njegovega izginotja so tovarne so še naprej izdelovale nove stroje, zaposleni so še naprej prejemali plače, kolesje Iskrinega večnacionalnega podjetja se je nemoteno vrtelo naprej. Edini znak Vanetovega izginotja je bilo sporočilo za tajnico, ki je glasilo: »Dela je še veliko, stroj Iskra je več let pred časom, a do popolne avtonomije manjka še veliko.«

Skrivnost, ki obdaja Vanetovo odsotnost in navidezno brezbrižnost Iskre Delte, je poudaril zadnji tvit: "Kakor koli bizarna je bila naša pot, z naših prostih trgov izhaja nezgrešljivo sporočilo: »ekonomijo« je treba za vsako ceno zavreči."

Kljub Vanetovem odhodu se je domači računalniški sistem Iskre Delte razcvetel v zapleteno mrežo operaterjev in živahen trg modularnih komponent, zgrajenih okoli osnovnega logičnega elementa, »Iskra stroja«. Iskra stroj podpira vmesniški programski sistem, ki tretjim proizvajalcem omogoča ustvarjanje interoperabilnih strojnih modulov, ki razširjajo funkcionalnost sistema. Poleg tega je Iskra stroj gostitelj omrežnega operacijskega sistema, ki računalnikom omogoča povezavo P2P in priklop na arhitekturo virtualnih storitev, s čimer postanejo pogodbeniki v omrežju Iskra.

Od kod je prišla Iskra Delta? In kje je med potjo ostala brez vodstva? Katere sile je mogoče izkoristiti in katera neuresničena zavezništva je treba oblikovati, da se te energije zgostijo v ustvarjanje alternativnih, brezglavih mrež ustvarjanja vrednosti in smisla? Kakšna občutja se bodo združila v neusmiljenem, evolucijskem širjenju kapitala, kopičenju energije, neprekinjeni proizvodnji časa?

Vse to odkrijte z nami 28. septembra 2021 s hipersticijsko vajo, forenzično preiskavo blagovne znamke Iskra Delta, ki raziskuje njeno prihodnost, sedanjost in preteklost.

𝗢𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲𝘁 je decentralizirana organizacija za uporabne raziskave. Proučujemo in ustvarjamo družbeno tehnologijo. Kaj je družbena tehnologija? Družbena tehnologija je strojna in programska oprema, ki določa, kako organiziramo svoja življenja in jih kolektivno živimo. Zajema pa tudi ideje, znanje, ekonomijo in institucije, ki poganjajo kulturo in ohranjajo družbe. In mi uporabljamo način vpetosti tega znanja v tehnologije. Other Internet je skupina ljudi, ki razvijajo poglobljeno razumevanje sprememb, ki jih poganja tehnologija. Razvijamo narative, iniciative in programske primitive, ki usmerjajo tehnologijo proti prihodnosti, ki je svobodnejša, zabavnejša, mirnejša in pravičnejša. Združujejo nas skupno zanimanje za kultiviranje delovanja s tehnologijo, širjenje tehnološke pismenosti in omogočanje naši družbi, da se prilagodi dramatičnim tehnokulturnim spremembam našega časa. Organizacije se pri razvijanju nastajajoče tehnologije soočajo z izzivi, za katere ni priročnikov ali znanih rešitev. To so težave, za reševanje katerih smo izurjeni. Razvijamo močne komunikacijske strategije, kjer primerjave niso možne, zasnove izdelkov za nedoločene kategorije, družbene politike in posege v kompleksne ekosisteme vodenja in skupnosti. Predvsem pa se posvetujemo z ljudmi, organizacijami in protokoli, ki imajo enako vizijo prihodnosti. Pozitivna. Smiselna. Pravična. Pridružite se nam pri gradnji prihodnosti, v kateri je vredno živeti.

Prijavite se na performativno delavnico 𝗢𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲𝘁 (𝗧𝗼𝗯𝘆 𝗦𝗵𝗼𝗿𝗶𝗻, 𝗟𝗮𝘂𝗿𝗮 𝗟𝗼𝘁𝘁𝗶, 𝗦𝗮𝗺 𝗛𝗮𝗿𝘁): 𝗠𝗿𝗲ž𝗻𝗮 𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝘁𝗲𝘁𝗮 𝗜𝗦𝗞𝗥𝗘 𝗗𝗘𝗟𝗧𝗘: 𝘇𝗻𝗮𝗺𝗸𝗮 𝗯𝗿𝗲𝘇 𝘃𝗼𝗱𝘀𝘁𝘃𝗮.
Delavnica je brezplačna za študente FDV, ostali se je lahko udeležite z vstopnico bienala.

Prijavo pošljite na trgovina@mglc-lj.si.

V sodelovanju z Oddelkom za kulturologijo Fakultete za družbene vede na Univerzi v Ljubljani – CPKR FDV (UL)

sobota, 8. 10.

17:00 | Vodstvo: Inside Job (Ula Lucinska & Michal Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni
mgbs.jpg

17:00 | Vodstvo: Inside Job (Ula Lucinska & Michal Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni

sobota, 8. 10.

Ob zaključku razstave Možnost, da smo zastrupljeni poljskega tandema Inside Job (Ula Lucinska & Michal Knychaus) vas vabimo na voden ogled razstave. Vodstvo pripravljamo v sodelovanju z Artfiksom, portalom za kulturne odvisneže, ki razvija aktivno udeležbo in sodelovanje študentov v kulturnem življenju mesta.

Več o razstavi si lahko preberete na Inside Job (Ula Lucińska, Michał Knychaus)

nedelja, 17. 10.

11.00–13.00 | Maratonsko vodstvo po bienalu + Kiss the Future
grad-tivoli.jpg

11.00–13.00 | Maratonsko vodstvo po bienalu + Kiss the Future

nedelja, 17. 10.

Vljudno vabljeni na vodstvo po razstaviščih 34. grafičnega bienala Ljubljana. Sočasno z vodstvom bo potekala tudi konceptualna predstavitev modne kolekcije oblačil Kiss the future X ISKRA DELTA agentk.

Ogled razstave je možen le z vstopnico 34. grafičnega bienala Ljubljana, vodstvo je brezplačno.
Zbirno mesto in začetek vodstva pred Gradom Tivoli.

Potek vodstva: Grad Tivoli, MGLC Švicarija, Galerija TR3, Podhod Ajdovščina

Prijave na trgovina@mglc-lj.si

nedelja, 17. 10.

Izid zvočne kompilacije ISKRA DELTA (ISKRA DELTA x Nimaš Izbire)
splet-banner.png

Izid zvočne kompilacije ISKRA DELTA (ISKRA DELTA x Nimaš Izbire)

nedelja, 17. 10.

@ splet
Izid zvočne kompilacije ISKRA DELTA (ISKRA DELTA x Nimaš Izbire)


Kot eden najaktivnejših agentov zvočnega oddelka ID si Nimaš Izbire prizadeva pospešiti prelivanje zvočnih teritorijev prihodnosti v naš vsakdan. V okviru svojega poslanstva so pripravili tudi digitalno zvočno kompilacijo ISKRA DELTA: Onboarding Soundscapes: https://nimasizbire.bandcamp.com/.../iskra-delta...

Sodelujoči: Astrosuka, Ascyth, Digitonica, Galen Tipton, Himera, Kristjan Kaluža, Princess Ketamine, msn_gf, Petal Supply, Toiret Status, Torus, umru, Toyota Vangelis in Warrego Valles.

Kompilacijo so uredili: Gabriele Steffe, Tjaša Pogačar in Dorijan Šiško / Naslovnica: Dorijan Šiško / Dodatni mastering: Toyota Vangelis

Več informacij o projektu Nimaš Izbire in sodelujočih umetnikih najdete na https://34.bienale.si/en/projects/nimas-izbire/.

petek, 22. 10.

18.00 | Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta
svicarija.jpg

18.00 | Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta

petek, 22. 10.

18.00 @ sedež (MGLC Švicarija)
Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta

Projekcija filma:
𝙄𝙨𝙠𝙧𝙚 𝙫 č𝙖𝙨𝙪 – 𝙨𝙫𝙚𝙩𝙤𝙫𝙣𝙞 𝙧𝙖č𝙪𝙣𝙖𝙡𝙣𝙞š𝙠𝙞 𝙥𝙤𝙙𝙫𝙞𝙜,
SLO, 2021, barvni, 85'
Jezik: slovenski, angleški, kitajski, ruski, nemški
Uvod v film:
Pogovor z 𝗝𝗮𝗻𝗲𝘇𝗼𝗺 Š𝗸𝗿𝘂𝗯𝗲𝗷𝗲𝗺, avtorjem knjige 𝘏𝘭𝘢𝘥𝘯𝘢 𝘷𝘰𝘫𝘯𝘢 𝘪𝘯 𝘣𝘪𝘵𝘬𝘢 𝘻𝘢 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘤𝘪𝘫𝘴𝘬𝘰 𝘵𝘦𝘩𝘯𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘫𝘰, na podlagi katere je bil film posnet, in režiserjem ter scenaristom 𝗝𝘂𝗿𝗶𝗷𝗲𝗺 𝗚𝗿𝘂𝗱𝗻𝗼𝗺. Vodil ga bo 𝗟𝗲𝗻𝗮𝗿𝘁 𝗞𝘂č𝗶ć.

Iskra Delta je bilo ime slovenskega računalniškega podjetja, ki je bilo eden največjih proizvajalcev računalnikov v Jugoslaviji. Bilo je del širše računalniške industrije, ki se je v sklopu projekta modernizacije v socialistični republiki razcvetela po drugi svetovni vojni. Bienale je za 34. izdajo našel spodbudo prav v tem lokalnem primeru tehnološkega razvoja in njegovih neuresničenih potencialov. Na ozadju socialnih in okoljskih nemirov, globoko v pandemiji, ki je naša telesa prikovala na mesto, naše oči pa na zaslone, se Iskra Delta vrne iz prihodnosti, da bi vžgala iskro za zamišljanje in izgradnjo mogočih alternativnih sedanjosti.

Zgodba o vzponu in padcu Iskre Delte je zavita v skrivnost in nagnjena k različnim projekcijam, ki včasih celo mejijo na teorije zarote, kljub temu pa kot vsaka pripoved o “zamujenih priložnostih” spodbuja domišljijo o tem, “kaj bi lahko bilo”.

Vrtoglavi vzpon in zagonetni padec slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta sta tudi osrednja tema filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig, ki je nastal v Senca Studiu. Prikazuje entuziazem in iznajdljivost Janeza Škrubeja in skupine njegovih sošolcev, ustanoviteljev Iskre Delte, ter opisuje njeno strmo pot do uspeha, ki vzbudi zanimanje dveh najodmevnejših tajnih služb tistega časa. Film obenem osvetli nenavadne okoliščine, zaradi katerih se podjetje na vrhuncu hladne vojne znajde v zakulisju političnih spletk, ki naposled privedejo do njegovega bridkega konca.

V sodelovanju z I DELTA CLUB in Senca Studiem, producentom filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig.

Ogled filma in udeležba na pogovoru sta brezplačna, 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗮 𝗻𝗮𝘁𝗿𝗴𝗼𝘃𝗶𝗻𝗮@𝗺𝗴𝗹𝗰-𝗹𝗷.𝘀𝗶.

sreda, 27. 10.

Interdependence: Informacijske hladne vojne z Janezom Škrubejem
splet-banner.png

Interdependence: Informacijske hladne vojne z Janezom Škrubejem

sreda, 27. 10.

@ splet
Interdependence: Informacijske hladne vojne z Janezom Škrubejem, podcast

V podcastu Interdependence bomo prisluhnili pogovoru z Janezom Škrubejem o njegovi knjigi "Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo", prvoosebni pripovedi o času, ki ga je preživel kot direktor Iskre Delte. Beseda bo tekla o začetkih gradnje edinega svetovno konkurenčnega evropskega podjetja za osebne računalnike v nekdanji Jugoslaviji, gradnji prvega državnega računalniškega omrežja na Kitajskem in tem, kako se je nepričakovano znašlo v središču hladnovojnega spora med Cio, KGB in jugoslovansko obveščevalno službo.

Povezava do podcasta: https://interdependence.fm

četrtek, 28. 10.

17:00 | Vodstvo po ISKRI DELTI: 34. grafičnem bienalu Ljubljana s kuratorko Tjašo Pogačar
grad-tivoli.jpg

17:00 | Vodstvo po ISKRI DELTI: 34. grafičnem bienalu Ljubljana s kuratorko Tjašo Pogačar

četrtek, 28. 10.

Potek vodstva: Grad Tivoli, MGLC Švicarija.

Ogled po bienalskih razstaviščih v Parku Tivoli bo vodila kuratorka bienala Tjaša Pogačar. Dela v okviru ISKRE DELTE so na ogled tudi v Galeriji TR3 in Podhodu Ajdovščina, v Galeriji ZVKDS pa si lahko ogledate razstavo Hamje Ahsana, prejemnika velike nagrade 33. grafičnega bienala Ljubljana.

Ogled razstave je možen le z vstopnico 34. grafičnega bienala Ljubljana, vodstvo je brezplačno.
Zbirno mesto in začetek vodstva pred Gradom Tivoli.
Prijave na trgovina@mglc-lj.si.

sobota, 30. 10.

18.00 | Jure Kastelic & Mare Karina: Čarobni spletni denar
splet-banner.png

18.00 | Jure Kastelic & Mare Karina: Čarobni spletni denar

sobota, 30. 10.

@ splet
Jure Kastelic & Mare Karina: Čarobni spletni denar, spletno vodstvo

Jure Kastelic je akter, ki ga motivirata temeljni dvom o uveljavljenem denarnem sistemu ter želja po delujočih strategijah izstopa iz njega. Kot umetnik - bitcoin aktivist se ukvarja z »neseksi« platjo denarja, kamor spadajo njegov izvor, izdajanje, upravljanje in s tem na videz povezana naraščajoča neenakost, padajoča kupna moč in fiktivna ekonomija kapljanja. Kakšen je vpliv nastajajoče bitcoinske mitologije na novo ekonomsko resničnost? Kako vrednost izhaja iz redkosti in kakšne so vzporednice denarnosti in slikarstva?

Povezava do spletnega vodstva bo objavljena naknadno.

sobota, 6. 11.

11.00 | Pikselacija ISKRA DELTA, II. del
tr3.jpg

11.00 | Pikselacija ISKRA DELTA, II. del

sobota, 6. 11.

MGLC – Mednarodni grafični likovni center in Društvo SLON vabita na delavnico Pikselacija ISKRA DELTA, II. del.

Kje: zbirno mesto pred Stolpnico TR3, Trg republike, ob 11.00

Vodita jo mentorici Društva SLON, Jelena Dragutinović in Janja Kosi; po razstavi pa Rea Vogrinčič.

Prijave: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfebevmZ9OP7e.../viewform

ISKRA DELTA: 34. grafični bienale Ljubljana je razstavno podjetje, ki ima svoj sedež (to sta zgodovinski stavbi Gradu Tivoli in Švicarije) ter »poslovno« stolpnico (Stolpnica TR3 na Trgu republike). V prvi delavnici smo vas povabili na sedež razstavnega podjetja na Grad Tivoli, tokrat pa vas vabimo v poslovno okolje – avlo stolpnice TR3, kjer so na ogled dela osmih umetnikov.
Kaj je nastalo na prvi delavnici ISKRA DELTA, si lahko ogledate na tem linku:
https://youtu.be/zINGTl75OtA
In kakšna zavezništva ter operacije se nam obetajo v TR3?
Skozi igro vlog bomo tudi tokrat ugotavljali, kakšna bi lahko bila prihodnost, in izdelali pikselacijo, ki nas bo izstrelila v resničnost, drugačno od tiste, ki jo poznamo.
Bodi zraven!

Delavnica je primerna za mlade od 9 do 14 leta in je brezplačna.

torek, 9. 11.

17.00–19.00 | Voden ogled z umetnicami in umetniki ISKRE DELTE iz lokalnega okolja
tr3.jpg

17.00–19.00 | Voden ogled z umetnicami in umetniki ISKRE DELTE iz lokalnega okolja

torek, 9. 11.

17.00–19.00 @ stolpnica (Galerija TR3)
Voden ogled z umetnicami in umetniki ISKRE DELTE iz lokalnega okolja

Vas zanima, kako so domači umetniki, ki predstavljajo svoje projekte na 34. grafičnem bienalu Ljubljana: ISKRA DELTA, uporabili moč fikcije, spekulativnega oblikovanja, larpinga, videoiger, interneta, popa in novih tehnologij, da bi z njimi ustvarili drugačne možne resničnosti in svetove od tistih, ki smo jih podedovali? Odgovore lahko najdete na vodenem ogledu z umetnicami in umetniki ISKRE DELTE iz lokalnega okolja. Izobraževalni dogodek bo vodila kuratorka bienala Tjaša Pogačar, ki bo poskrbela tudi za kratek uvod v bienale.

Sodelujoči umetniki: 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗷 Š𝗸𝘂𝗳𝗰𝗮, Ž𝗶𝘃𝗮 𝗕𝗼ž𝗶č𝗻𝗶𝗸 𝗥𝗲𝗯𝗲𝗰, 𝗞𝗹𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸 & 𝗡𝗲𝗼𝗻, 𝗗𝗼𝗿𝗶𝗷𝗮𝗻 Š𝗶š𝗸𝗼, 𝗟𝗶𝗮𝗿𝗮 𝗧'𝘀𝗼𝗻𝗶

Potek vodstva: Galerija TR3, Grad Tivoli, MGLC Švicarija
Zbirno mesto in začetek vodstva v Galeriji TR3.

Prijave na trgovina@mglc-lj.si.

ZAKLJUČNI TEDEN

ponedeljek 15. 11.

18.00 | Giorgi Gago Gagoshidze: Eksperiment
svicarija.jpg

18.00 | Giorgi Gago Gagoshidze: Eksperiment

ponedeljek 15. 11.

18.00 @ sedež (MGLC Švicarija)
Giorgi Gago Gagoshidze: Eksperiment, predstavitev projektov

Gago Giorgi Gagoshidze bo predstavil tri svoje dosedanje projekte – It's just a single swing of a shovel (2015), The invisible hand of my father (2019) in Mission accomplished: Balenciege (v soavtorstvu z Milošem Trakilovićem in Hito Steyerl, 2020) v katerih se ukvarja s pogoji produkcije v kapitalizmu, mehanizmi komodifikacije ter vlogo digitalnih tehnologij v tem kontekstu. Predstavitev bo sklenil pogovor o aktualnem raziskovalnem projektu z delovnim naslovom Eksperiment, ki izhaja iz dveh dogodkov, ki sta se odvijala vzporedno: prvi poskusi uporabe računalnikov v Sovjetski zvezi in začetek uvajanja omejenih oblik lastništva za spodbujanje gospodarstva. Eksperiment odpira debato o sedanjih oblikah tehnologije, ki – še zlasti od leta 1989 – omogočajo metodologije množične privatizacije. Pogovor, ki bo sledil predstavitvi moderira Tjaša Pogačar.

Prijave na trgovina@mglc-lj.si

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

četrtek, 18. 11.

18.00 | Sramežljivi radikalci, filmski portret umetnika in aktivista Hamje Ahsana
svicarija.jpg

18.00 | Sramežljivi radikalci, filmski portret umetnika in aktivista Hamje Ahsana

četrtek, 18. 11.

18:00 @ sedež (MGLC Švicarija)

Sramežljivi radikalci, filmski portret umetnika in aktivista Hamje Ahsana

Projekcija filma. Režija: Tom Dream, VB, 2020, barvni, 23', slovenski podnapisi

Pogovor: Hamja Ahsan, Tom Dream, Matic Majcen (moderator)

Filmski portret prejemnika velike nagrade 33. grafičnega bienala Ljubljana, Hamje Ahsana, umetnika, pisatelja, aktivista in kustosa, ki živi in dela v Londonu in Maastrichtu. Film Sramežljivi radikalci je nastal po Ahsanovi istoimenski knjigi s podnaslovom Protisistemska politika militantnega introvertiranca. Zgodba sledi umetniku, medtem ko tečejo postopki za izročitev njegovega brata. V tem času avtor potuje po svetu, v katerem so zabrisane meje med resničnostjo in domišljijo vir navdiha in edukacije ob ustvarjalnosti in aktivizmu.

Filmsko projekcijo spremlja pogovor s 𝗛𝗮𝗺𝗷𝗼 𝗔𝗵𝘀𝗮𝗻𝗼𝗺 in režiserjem 𝗧𝗼𝗺𝗼𝗺 𝗗𝗿𝗲𝗮𝗺𝗼𝗺, ki ga moderira 𝗠𝗮𝘁𝗶𝗰 𝗠𝗮𝗷𝗰𝗲𝗻.

Vstop prost.

Razstavo Hamje Ahsana z naslovom I DON'T BELONG HERE أنا لا أنتمي الى هنا si lahko, do 21. novembra, ogledate v Galeriji ZVKDS, Trg francoske revolucije 3.

petek, 19. 11.

9.00–16.30 | Konferenca YUFU
svicarija.jpg

9.00–16.30 | Konferenca YUFU

petek, 19. 11.

9.00–16.30 @ sedež (MGLC Švicarija)
Konferenca YUFU, mednarodna konferenca

Medtem ko postkomunistični, postsocialistični in postjugoslovanski diskurzi z bolj ali manj točnim izrazom stanja zgolj utrjujejo videz nespremenljive in nestabilne sedanjosti, jugofuturizem sledi zgledu drugih etnofuturističnih gibanj, kot so afrofuturizem, sinofuturizem, baltski etnofuturizem ali hungarofuturizem, ki na taktično različne načine krepijo periferne identitete in subverzivno afirmirajo posamezne kulturne kuriozitete.

Sodelujejo: Tibor Hrs Pandur, Dinko Kreho, Vera Mevorah, eurovicious, Enea Kavčič & Maks Valenčič, Mladen Zobec

Prijave na trgovina@mglclj.si

Dogodek je brezplačen in bo potekal v angleškem jeziku.

𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝗰𝗶𝗷𝘀𝗸𝗶 𝗼𝗱𝗯𝗼𝗿:
Rok Bozovičar, Pia Brezavšček, Alja Lobnik, Muanis Sinanović, Lili Šturm.

𝗩 𝘀𝗼𝗱𝗲𝗹𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝘂 𝘇 𝗭𝗮𝘃𝗼𝗱𝗼𝗺 𝗠𝗮𝘀𝗸𝗮.

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺
𝗣𝗲𝘁𝗲𝗸, 𝟭𝟵. 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟭

9.00 Sprejem
9.30 Uvodni pozdrav
9.45 Tibor Hrs Pandur: Tesla in jugofuturizem (predavanje in Q & A)

Kratek premor

10.30 Dinko Kreho: Znanstvenofantastična Republika Jugoslavija: Jugoslovanska(/-e) prihodnost(/-i) polpreteklosti (predavanje in Q & A)

Kratek premor

11.15 Vera Mevorah: Eks-/postjugoslovanska digitalna (memovska) kultura: v iskanju subverzivnih strategij afirmacije (predavanje in Q & A)

12.00 premor za kosilo

13.45 eurovicious: Turbofolk za 21. stoletje (predavanje in Q & A)

Kratek premor

14.30 Enea Kavčič, Maks Valenčič: Fast Right (predavanje in Q & A)

Kratek premor

15.15 Mladen Zobec: Albanofuturizem pred jugofuturizmom: kako so Albanci v Jugoslaviji napovedali kapitalistično prihodnost (predavanje in Q & A)

Kratek premor

16.00–16.30 Sklepni panel

17.00–19:00 | ISKRA DELTA pogovori
svicarija.jpg

17.00–19:00 | ISKRA DELTA pogovori

petek, 19. 11.

17.00 @ sedež (MGLC Švicarija)
ISKRA DELTA pogovori

17.00–19.00 ISKRA DELTA pogovori
19.30 Razglasitev dobitnika velike nagrade 34. grafičnega bienala Ljubljana in nagrade občinstva
20.00 Zaključek bienala ob predvajanju videospotov Kukle Kešerović

Dogodki z mednarodnimi gosti bodo potekali v angleškem jeziku.

ISKRA DELTA nastopa kot fiktivna, virtualna entiteta, ime ali urok, ki prikliče prihodnost, svet, ki šele prihaja. Predstavlja projekte, ki uporabljajo moč fikcije, spekulativnega oblikovanja, larpinga, videoiger, interneta, popa in novih tehnologij z namenom ustvarjanja drugačnih možnih resničnosti in svetov od tistih, ki smo ju podedovali.
Panel se bo osredotočil na orodja »tvorjenja svetov« ter prakse zamišljanja, konstruiranja, prototipiranja in udejanjanja alternativnih sedanjosti/prihodnosti. Predstavitve mednarodnih govorcev se bodo dotaknile pristopov in idej v umetnosti, (spekulativnem) oblikovanju, arhitekturi in (znanstveni) fantastiki, ki so vir navdiha za pristop tokratnega bienala.

Sodelujejo: 𝗕𝗼𝗴𝗻𝗮 𝗞𝗼𝗻𝗶𝗼𝗿, 𝗞𝗮𝗷𝗮 𝗞𝗿𝗮𝗻𝗲𝗿, 𝗝𝗲𝗻 𝗞𝗿𝗮𝘁𝗼𝗰𝗵𝘃𝗶𝗹, 𝗦𝗶𝗺𝗼𝗻 𝗢'𝗦𝘂𝗹𝗹𝗶𝘃𝗮𝗻.

Predavanjem bosta sledila kratko performativno predavanje in projekcija videa 𝗸𝗼𝗹𝗲𝗸𝘁𝗶𝘃𝗮 𝗗𝗶𝗳𝗳𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀, ki je nastal leta 2013 kot platforma za kritično razpravo o umetnosti in algoritmu, deluje na presečišču umetnosti in filozofije in se posveča zlasti filozofiji tehnologije, dromologiji, vodenju, semiotični ekonomiji in konfliktu. Najprej so dogodke prirejali v galeriji Školská 28 v Pragi, spomladi leta 2016 pa so dejavnosti preselili v galerijo Display z.s. Od takrat je kolektiv platforma za sodobno teorijo in prakso, ki mobilizira skupine umetnikov, piscev, koderjev in mislecev v širši srednjeevropski regiji.

Pogovor moderirata Tjaša Pogačar in Maks Valenčič.

sobota, 20. 11.

11.00 | Aleksandra Domanović, predstavitev dela z avtorico
tr3.jpg

11.00 | Aleksandra Domanović, predstavitev dela z avtorico

sobota, 20. 11.

11.00 @ stolpnica (Galerija TR3)
Aleksandra Domanović, predstavitev dela z avtorico

Umetnica Aleksandra Domanović bo v živo predstavila svoj projekt, Worldometers, poimenovani po spletni strani, ki razpolaga s podatki o raznoraznih trenutnih dogajanjih, na svojevrsten način daje obliko stvarem, ki si jih je težko predstavljati. Led ventilatorji ustvarjajo iluzijo lebdečih podob, ki prikazujejo izbrane statistične podatke o koronavirusu in fotografije iz umetničnega arhiva. S tem ponazarjajo bližino življenja in njegove odsotnosti ter poroznost mej med njima, obenem pa predstavljajo nekakšno časovno kapsulo določenega preteklega obdobja.

Več informacij o projektu in umetnici najdete tukaj.

17:30 | Lawrence Lek, ogled filma AIDOL in pogovor z umetnikom
grad-tivoli.jpg

17:30 | Lawrence Lek, ogled filma AIDOL in pogovor z umetnikom

sobota, 20. 11.

17:30 @ sedež (Grad Tivoli)
Lawrence Lek, ogled filma AIDOL in pogovor z umetnikom

Umetnik Lawrence Lek bo v živo predstavil zvočni ambient Nepenthe Zone, poimenovan po zdravilu za bridkost v grški mitologiji, ki je zasnovan, da pomaga pozabiti na tegobe tega sveta. V sproščujočem klubskem okolju bližnje prihodnosti, kjer sta zabava in kultura postali popolnoma avtomatizirani, nastajajo vzporednice med oblikovanjem »zdravilnega« življenjskega sloga in prihodnjimi »kulturami dobrega počutja«. Območje vključuje računalniško animirano domišljijsko zgodbo AIDOL, ki se dogaja leta 2065 na ozadju naraščajoče napetosti med človekom in strojem. V njej spremljamo Divo, zahajajočo superzvezdo, ki za svojo vrnitev na oder na e-olimpijskih igrah najame skladatelja in tekstopisca z umetno inteligenco. Slava je v vsej privlačnosti in praznini postavljena ob nasprotja sveta po umetni inteligenci. V tem svetu, kjer imajo stroji sposobnost ljubiti in trpeti, izvirnost včasih ni nič drugega kot algoritemski trik.

Več informacij o projektu in umetniku najdete tukaj.
Napovednik filma: https://vimeo.com/331655114

PROGRAM:
16:00: Ogled filma AIDOL (83min)
17:30 - 18:00: Pogovor z umetnikom
18:00 - 18:30: Razprava, ki jo bosta moderirala Tjaša Pogačar in Maks Valenčič

19.00 | Marko Peljhan, Pokrajine Ladomirja, predstavitev in pogovor
svicarija.jpg

19.00 | Marko Peljhan, Pokrajine Ladomirja, predstavitev in pogovor

sobota, 20. 11.

19.00 @ sedež (MGLC Švicarija)
Marko Peljhan, Pokrajine Ladomirja, predstavitev prakse in pogovor z umetnikom

"Toda najprej govorim o pokrajini Ladomir. Tukaj, na ZemljoMesečju otoka Krk. Ljudje, zaviti v kokone preživetja, spijo. Drugi ljudje jih obiskujejo. Tiho se pogovarjajo drug z drugim. Na obzorju se prikaže oder in se počasi premika naprej. Na njem mornarji Ladomirja upravljajo spinaker misli. Velika jadra ga poganjajo naprej, kompleksni mehanizem omogoča dviganje in obračanje njegovih nog. Nobenega kovinskega hrupa ni. Materiali so novi in neznani. Ima noge in izgleda kot žuželka. Ima funkcionalnost in energetsko ravnovesje čebele ter oklep apokaliptičnega ščurka. /…/ Povezali se bodo s sateliti, romali bodo po planetu. Odkrili bodo njegove globoke zakonitosti. To bodo ustvarjalci iz vseh smeri, ki jih bodo na platformo pripeljali različni vetrovi. Znanstveniki in umetniki. Odkrivali bodo zakone časa. Komunikacije. Elektromagnetnega pretoka. Navigacije kitov, ptic in ljudi. Merili in računali bodo dinamiko gromov in celic. Usklajevali bodo in razumeli. Končno enačbo in zakon. Odpluli bodo daleč stran. Z neverjetno hitrostjo. In svet bo postal njihov oder." (Odlomek iz Krk – prvi koncept Makrolaba, 1994.)

𝗠𝗮𝗿𝗸𝗼 𝗣𝗲𝗹𝗷𝗵𝗮𝗻 (1969) je leta 1994 ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997 ter leta 2003 tudi na 50. bienalu v Benetkah. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciativo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

𝗗𝗼𝗴𝗼𝗱𝗲𝗸 𝗷𝗲 𝗯𝗿𝗲𝘇𝗽𝗹𝗮č𝗲𝗻.
𝗣𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗲 𝗻𝗮 𝘁𝗿𝗴𝗼𝘃𝗶𝗻𝗮@𝗺𝗴𝗹𝗰-𝗹𝗷.𝘀𝗶

nedelja, 21. 11.

11.00 | Nascent (Paul Seidler and Max Hampshire): Časovni secesionizem, predstavitev projekta in maratonsko vodstvo
tr3.jpg

11.00 | Nascent (Paul Seidler and Max Hampshire): Časovni secesionizem, predstavitev projekta in maratonsko vodstvo

nedelja, 21. 11.

11.00 @ stolpnica (Galerija TR3)
Nascent (Paul Seidler and Max Hampshire): Časovni secesionizem, predstavitev projekta in maratonsko vodstvo

Zadnji bienalski dan bo zaznamovala 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝗶𝘁𝗲𝘃 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁𝗮 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗶š𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗱𝘃𝗼𝗷𝗰𝗮 𝗡𝗮𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁 𝘇 𝗻𝗮𝘀𝗹𝗼𝘃𝗼𝗺 Č𝗮𝘀𝗼𝘃𝗻𝗶 𝘀𝗲𝗰𝗲𝘀𝗶𝗼𝗻𝗶𝘇𝗲𝗺. Časovni pas #1 in Časovni pas #3 sta elementa alternativne infrastrukture, ki na lokalnem območju, v katerega sta postavljena, katalizirata različne izkušnje časa. Kot nekakšna terminala za obveščanje javnosti predstavljata sisteme izmeničnega štetja časa, ki temeljijo na izboru tehnoloških procesov. Minevanje časa vpliva tudi na drobljenje in ponovno sestavljanje besedila Amy Ireland, ki ponuja generativni okvir besedilnih referenc. Časovni pas #1 v MGLC odpira cono btc/energijski čas, časovni pas #3 v TR3 pa cono paxos/strojni čas.

Več informacij o projektu in umetniškem dvojcu Nascent najdete tukaj.

Njuni predstavitvi bo sledil še sklepni dogodek letošnjega bienala, zadnje 𝗺𝗮𝗿𝗮𝘁𝗼𝗻𝘀𝗸𝗼 𝘃𝗼𝗱𝘀𝘁𝘃𝗼 s kuratorko Tjašo Pogačar (Galerija TR3 in Grad Tivoli) in asistentko kuratorke Laro Mejač (Podhod Ajdovščina in MGLC Švicarija).

Prijave: trgovina@mglc-lj.si