sl en
d
h
m
s

Program

OTVORITVENI DNEVI

petek, 10. 9.

15.30 | Kiss the Future
grad-tivoli.jpg

15.30 | Kiss the Future

petek, 10. 9.

15.30 @ sedež (Grad Tivoli)

Konceptualna predstavitev modne kolekcije oblačil Kiss the Future X ISKRA DELTA agentk

KISS THE FUTURE je urbana modna znamka oblačil in umetniško ime Tanje Pađan, ki je leta 2011 diplomirala na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil, NTF, UL. Od leta 2011 je aktivna članica Anselme – coworking delavnice, kjer si atelje deli še z drugimi ustvarjalci. Tanja je že več let dejavna na kulturno umetniškem področju in se redno udeležuje različnih projektov kot so Pop up dom, Design week Wiena, BIO50, Tranzit store v sklopu Design week London, Mesec oblikovanja, kostumografije sodobnega plesa in predstav … Pri njenem delu jo navdušujejo raznovrstni vplivi. Inspiracijo črpa iz znanstvene fantastike, urbane kulture, eksperimentalnega videa, dolgih romanov, vesolja, rokokoja…
 Kiss the Future predstavlja okvir za testiranje novih idej in alternativnih potekov dela, ki praviloma rezultirajo v zgodbo, v kateri imajo narativno vlogo izdelana oblačila. Oblačila so izdelana v malih serijah in največkrat najdejo svoje mesto v fotoserijah, videih, na odru, osebnih arhivih zbirateljev ali pa v časovni kapsuli. Kolekcije oblačil so skoraj vedno predstavljene v sodelovanju z drugimi umetniki.
 Njeno delo lahko najdemo v objavah mednarodnih revij kot so REVS magazine, Kneon Magazine, C-heads magazine, Dreck magazine, Grazia, Dreamingless magazine, …

16.00 | Odprta vrata razstavišč in otvoritveno vodstvo
grad-tivoli.jpg

16.00 | Odprta vrata razstavišč in otvoritveno vodstvo

petek, 10. 9.

16.00 - 18.00 @ sedež (Grad Tivoli)

Odprta vrata razstavišč 34. grafičnega bienala Ljubljana otvoritveno vodstvo

Otvoritveno vodstvo z umetniki in kuratorji bienala. Potek vodstva: Grad Tivoli (zbirno mesto), MGLC Švicarija, Galerija TR3, Mala galerija Banke Slovenije, Podhod Ajdovščina.

19.00 | Šum X ISKRA DELTA
podhod.jpg

19.00 | Šum X ISKRA DELTA

petek, 10. 9.

19.00 @ Cirkulacija 2, Podhod Ajdovščina


Šum X ISKRA DELTA, Xenoslavia: Covert Chronologies

Avdiovizualni dogodek ob izidu posebne številke revije Šum, ki je del 34. ljubljanskega grafičnega bienala: ISKRA DELTA.

Normies will never understand what it’s like to be a non-based hyperpop-listening schizocore Tarkovsky timepunk. An omnicringe Outsideness oomfie and a Kanzi-kinning Reza reply girl. To be a Bratton bloomer, a Laruelle/Löffler/Land crossfic-writing institutional accelerationist. An x-risk aware xenofeminist inhumanpilled neoratcel and a true agent of reason.

To paraphrase Nick Land: “Read Xenoslavia, and vibe…”

Šum#16 sta uredila Maks Valenčič in Tisa Troha. Besedila so prispevali Callum Blake, Jesse Josua Benjamin, Maks Valenčič, Enea Kavčič, DeepChimera in Kazimir Kolar. Oblikovalka Eliška Jahelková.

Dogodek organizira Šum v sodelovanju z MGLC-jem in Zavodom Projekt Atol.

sobota, 11. 9.

11.00 | INSIDE JOB (Ula Lucińska & Michał Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni
mgbs.jpg

11.00 | INSIDE JOB (Ula Lucińska & Michał Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni

sobota, 11. 9.

11.00 @ pop-up (Mala galerija Banke Slovenije)

INSIDE JOB (Ula Lucińska & Michał Knychaus): Možnost, da smo zastrupljeni, pogovor z umetnikoma

Ula Lucińska (1992, Poljska) in Michał Knychaus (1987, Poljska) skupaj delujeta kot dvojec Inside Job. Njuna praksa temelji na uporabi različnih medijev in materialov, kar pogosto vodi v ustvarjanje specifičnih, večplastnih okolij. Posvečata se procesom oblikovanja identitet, vključno z identitetami krajev, v okviru dinamičnih sprememb, kot so podnebna kriza, pospešen tehnološki razvoj, politični premiki in naraščajoča tesnobnost zaradi neznane prihodnosti. Mnogi njuni projekti se nanašajo na futuristične in post-katastrofične scenarije.

Uvrstila sta se v finale mednarodnega tekmovanja Artagon IV v Parizu (2018), v ožji izbor mednarodnega tekmovanja za likovne umetnike Allegro Prize (2020), prejela nagrado mesta Poznanj za nove umetnike (2020), nagrado poljskega ministrstva za kulturo in nacionalno dediščino (2018) in nagrado Santander Universidades (2016). Za skupni diplomski projekt sta prejela nagrade revij SZUM in Czas Kultury (2018). Dela sta predstavljala na umetniških rezidencah (rezidenca Rupert, Vilna, A-I-R FUTURA, Praga, rezidenca Gurzelen, Biel/Bienne, Švica, TestDrive, Nikozija, Kulturfabrik, Burgdorf, Švica), na samostojnih razstavah v galeriji Eastcontemporary v Milanu, FUTURA v Pragi, Pawilon v Poznanju, :SKALA v Poznanju, 9/10 Gallery na Poljskem, Hot Wheels Projects v Atenah ter skupinskih razstavah v Kunsthalle v Baden-Badnu, BWA v Vroclavu, TRAFO - Trafostacja Sztuki v Szczecinu, The Death of Man v Varšavi, Gallery Weekend na Poljskem, WallRiss v Fribourgu v Švici, Sattlekammer v Bernu, na Atenskem festivalu digitalne umetnosti 2018, v galeriji DuflonRacz v Bernu, na Bienalu sodobne umetnosti Ostrale v Dresdnu in festivalu Musrara Mix v Jeruzalemu.

12:30 | T+U (Technologie und das Unheimliche): E.E.S. (Earth Exit Statements)
svicarija.jpg

12:30 | T+U (Technologie und das Unheimliche): E.E.S. (Earth Exit Statements)

sobota, 11. 9.

12:30 @ sedež (MGLC Švicarija)

T+U (Technologie und das Unheimliche): E.E.S. (Earth Exit Statements), predavanje-performans

T+U (Technologie und das Unheimliche) je založniški projekt in umetniški kolektiv, ki je nastal na pobudo Marka Fridvalszkega, Zsolta Miklósvölgyja in Mária Z. Nemesa ter deluje v Berlinu in Budimpešti. Cilj T+U je zajeti kulturne pojave, ki so posledica soočenja conditio humana in tehnologije s pomočjo tematskih vprašanj in s tem povezanih projektov. Za 34. ljubljanski grafični bienale se T+U pri instalaciji in performansu SIRIUS.exe pridružuje umetnik in glasbenik iz Budimpešte Máté Janky.

15:00 | OMSK Social Club: Paket za razširitev Utopiates (Telegram Immersive, Utopiates Extension Pack)
grad-tivoli.jpg

15:00 | OMSK Social Club: Paket za razširitev Utopiates (Telegram Immersive, Utopiates Extension Pack)

sobota, 11. 9.

15.00 @ sedež (Grad Tivoli) in Park Tivoli 

OMSK Social Club: Paket za razširitev Utopiates (Telegram Immersive, Utopiates Extension Pack), sprehod skozi rgp na aplikaciji Telegram

OMSK Social Club ustvarja svoja dela med dvema svetovoma: v enem živimo, kot smo vajeni, v drugem igramo vloge. Ta svetova se zlivata v enega. Omsk prav tja umešča svoje špekulativne fikcije; s temi potopljivimi instalacijami se preseli na ozemlje, ki so ga iznašli leta 2017 in poimenovali igranje resničnostne igre (real game play – RGP). S svojim delom želi vzpostaviti stanja, ki bi lahko bila fikcija ali pa še nedoživeta resničnost. 

OMSK Social Club tesno sodeluje z mrežami gledalcev, vse je edinstveno in brez vsake predhodne vaje. Člani kolektiva z instalacijami, ki jih ustvarjajo, proučujejo virtualne ege, priljubljena doživetja in politične pojave. Delom omogočajo, da skupaj z edinstvenimi osebnimi doživetji udeleženca postanejo nematerializiran hibrid sodobne kulture. V preteklosti je OMSK Social Club s potopljivimi okolji igranja resničnostne igre vpeljal pokrajine in teme, kot so ljudje, ki se istovetijo z drugimi bitji, kultura rejva, survivalizem, obiskovanje zmenkarskih spletnih strani z lažnim profilom, želja in žrtvovanje, pozitivno trolanje, algoritmične strategije in decentralizirana kriptovaluta. 

V Evropi so razstavljali v različnih ustanovah, galerijah, gledališčih in na drugih lokacijah, kot so razstavišče Martin Gropius Bau v Berlinu, Hiša elektronskih umetnosti (HeK) v Baslu, Center kultur sveta (HKW) in gledališče Volksbühne v Berlinu ter center za vizualne umetnosti in arhitekturo Stroom den Haag v Haagu in neprofitna umetniška fundacija Light Art Space v Berlinu. Sodelovali so na festivalu glasbene in vizualne umetnosti CTM v Berlinu (2021), 6. atenskem bienalu (2018), festivalu Transmediale v Berlinu (2019), festivalu The Influencers v Barceloni (2018) in festivalu Impakt v Utrechtu (2018). Leta 2021 bodo skupaj z Larryjem Ossei-Mensahom kurirali 7. atenski bienale.

19:00 | ISKRA DELTA Cocktail Hour in Kiss the Future
grad-tivoli.jpg

19:00 | ISKRA DELTA Cocktail Hour in Kiss the Future

sobota, 11. 9.

19.00 @ sedež (Grad Tivoli)

ISKRA DELTA Cocktail Hour in Kiss the Future, konceptualna predstavitev modne kolekcije oblačil Kiss the Future X ISKRA DELTA agentk

20:00 | ISKRA DELTA X Nimaš Izbire
svicarija.jpg

20:00 | ISKRA DELTA X Nimaš Izbire

sobota, 11. 9.

20.00–03.00 @ sedež (MGLC Švicarija)

ISKRA DELTA X Nimaš Izbire, koncertno-klubski večer

Na obzorju današnjega sveta nepretrganega cikla produkcije se je zaiskrila nova, tuja zvezda Tivolskega neba. Hyperpop agenti in oblikovalci zvočnih svetov že kalibrirajo svojo dopaminsko opremo, ki bo enajstega septembra Švicarijo preplavila sprva z ljubkim hrumenjem, nato pa pretečimi dekonstruiranimi ritmi in tako sintetizirala vizije možnih hipersaturiranih prihodnosti. Pripravite se na reinžiniring

MGLC v sodelovanju s kolektivom Nimaš Izbire pripravlja celovečerno glasbeno obeležitev na dan po otvoritvi 34. grafičnega bienala Ljubljana: ISKRA DELTA.

𝐕𝐒𝐄 𝐑𝐄𝐙𝐄𝐑𝐕𝐀𝐂𝐈𝐉𝐄 𝐎𝐃𝐃𝐀𝐍𝐄. 𝐍𝐄𝐑𝐄𝐆𝐈𝐒𝐓𝐑𝐈𝐑𝐀𝐍 𝐕𝐒𝐓𝐎𝐏 𝐌𝐎𝐙̌𝐄𝐍 𝐃𝐎 𝐙𝐀𝐏𝐎𝐋𝐍𝐈𝐓𝐕𝐄 𝐊𝐀𝐏𝐀𝐂𝐈𝐓𝐄𝐓𝐄 - 𝐏𝐑𝐈𝐏𝐎𝐑𝐎𝐂̌𝐀𝐌𝐎 𝐙𝐆𝐎𝐃𝐍𝐉𝐈 𝐏𝐑𝐈𝐇𝐎𝐃! / 𝐑𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐯𝐞𝐥𝐣𝐚𝐣𝐨 𝐝𝐨 𝟐𝟏:𝟑𝟎

Glasbeni program se bo izvajal:
20:00-00:00 dvorišče pred Švicarijo - performativni segment
00:00-03:00 notranjost Švicarije - klubski večer

𝐆𝐨𝐬𝐭𝐮𝐣𝐨𝐜̌𝐢 𝐠𝐥𝐚𝐬𝐛𝐞𝐧𝐢𝐤𝐢:

𝐵𝐴𝐵𝑖𝑖
Elektronska multiinštrumentalistka, producentka in vokalistka iz Anglije, članica GLOO kolektiva najvidnejšega predstavnika Igloo Ghosta. Njeni eklektični vokali se spajajo z dodelanimi sound design elementi in vplivi UK garažne elektronske glasbe.

𝐶𝑎𝑟𝑜 ♡
Francoska producentka in vokalistka, vzhajajoča zvezda platforme PC Music in frontwoman zasedbe Planet 1999. Ljubka estetika je imperativ njenih internetno-romantičnih hyperpop produkcij.

𝐻𝑖𝑚𝑒𝑟𝑎
Latvijski producent najmlajše generacije, ki s svojimi intenzivnim in igrivim pistopom premika meje elektronske glasbe. Ustaljen na internetu, je poleg bogatega repertoarja lastnih izdaj ustvaril tudi remixe imen kot so Sophie in Charli XCX.

𝑇𝑜𝑦𝑜𝑡𝑎 𝑉𝑎𝑛𝑔𝑒𝑙𝑖𝑠
Češki guru modularne sinteze, ki na lastno izdelanih napravah ustvarja na prešečišču ustaljene resne elektronike in hyperpopa.

𝐸𝑣𝑎01
Češki producent, član kolektiva BCAA System, ki se zvočno spogleduje z abstraktno-dekonstruiranimi in težaškimi sound design produkcijami.

𝑊𝑎𝑟𝑟𝑒𝑔𝑜 𝑉𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠
Lokalna dvojica producentk, ki sta znani kot glavni predstavnici domače post-klubske elektronske produkcije. Sta na čelu kolektiva Ustanova in skrbita za glasbeni program Pritličja ter Festivala Grounded.

𝐺𝑎𝑠̌𝑝𝑒𝑟 𝑇𝑜𝑟𝑘𝑎𝑟
Domači eksplorativni zvočni umetnik, delujoč predvsem na ustvarjanju glasbe za gledališčne predstave in razne druge umetniške projekte.

𝐺𝑎𝑏𝑖98
Ustanovitelj in kurator kolektiva Nimaš Izbire, se v zadnjih letih vzpostavlja tudi kot dj divergentnih delov spektra internetne podtalne glasbe.

𝐷𝑜𝑟𝑖𝑗𝑎𝑛 𝑆̌𝑖𝑠̌𝑘𝑜
Intermedijski umetnik, oblikovalec in prav tako en izmed jedrnih članov kolektiva Nimaš Izbire, bo s svojim izrazito post-internetnim stilom skrbel za žive vizualizacije večera. Avtor naslovnice in drugega vizualnega materiala glasbenega programa.

Obiskovalce naprošamo, da se držijo preventivnih zdravstvenih ukrepov! Vstop možen le s veljavnim PCT pogojem. Omejena kapaciteta, pri vstopu bodo imeli prednost predhodno najavljeni preko zgornjega linka.

nedelja, 12. 9.

11.00 | Druženje Sramežljivih radikalcev
banner-zvkds.jpg

11.00 | Druženje Sramežljivih radikalcev

nedelja, 12. 9.

11.00–13.00 @ Galerija ZVKDS
Druženje Sramežljivih radikalcev, nedeljski brunch s pogovorom


Zini o duševnem zdravju kot orodje preživetja so izhodišče pogovora, pri katerem sodelujeta umetnika Hamja Ahsan in Ana Ćavić, povezuje Tea Hvala.
Otvoritveni dogodek razstave I DON'T BELONG HERE أنا لا أنتمي الى هنا.

torek, 14. 9.

20.30 | John Akomfrah: Poslednji angel zgodovine
kinoteka.jpg

20.30 | John Akomfrah: Poslednji angel zgodovine

torek, 14. 9.

20.30 @ Slovenska kinoteka
John Akomfrah: Poslednji angel zgodovine (The Last Angel of History), projekcija filma
ZDA, 1996, barvni, 45'
Uvod v film: Petra Meterc

Poslednji angel zgodovine režiserja Johna Akomfraha je privlačen in prodoren pregled doslej neraziskanih odnosov med vseafriško kulturo, znanstveno fantastiko, medgalaktičnimi potovanji in hitro napredujočo računalniško tehnologijo. Filmski esej postavlja znanstveno fantastiko (s tropi, kot so ugrabitev s strani zunajzemeljskih bitij, odtujenost in genski inženiring) kot prispodobo za vseafriško izkušnjo prisilnega razseljevanja, kulturne odtujenosti in drugosti.

KONFERENČNI PROGRAM

četrtek in petek, 16. in 17. 9.

9.00–19.00 | Glasni spomini, turbo ljudje: Kartiranje zvokov, podob in spominjanja v postjugoslovanskem prostoru
tr3.jpg

9.00–19.00 | Glasni spomini, turbo ljudje: Kartiranje zvokov, podob in spominjanja v postjugoslovanskem prostoru

četrtek in petek, 16. in 17. 9.

9.00–19.00 @ Galerija TR3
Glasni spomini, turbo ljudje: Kartiranje zvokov, podob in spominjanja v postjugoslovanskem prostoru, mednarodni simpozij

Kako se prek zvokov, podob in spominov obnavljajo, prenavljajo in vzpostavljajo nove tradicije, zgodovinske naracije in prostori politične intervencije? Kako na postjugoslovanskem območju delujejo različne kulturne dinamike in afekti? Kako se afekti, spomini in podobe preoblikujejo, ko prehajajo med različnimi sodobnimi mediji in prek meja raznih posttranzicijskih periferij?

Sodelujejo: Jernej Amon Prodnik, Robert Bobnič, Marija Dumnić Vilotijević, Nina Dragičević, Ana Hofman, Mateo Hočuršćak, Jernej Kaluža, Slobodan Karamanić, Mojca Kovačič, Maja Lazarova, Natalija Majsova, Rajko Muršič, Jessica Ortner, Vjeran Pavlaković, Svanibor Pettan, Aljoša Pužar, Boris Ružić, Maria Sokolova, Peter Stanković, Muanis Sinanović, Tea Sindbæk Andersen, Boris Stepanov, Ksenija Šabec, Jasmina Šepetavc, Anamarija Šiša, Eric Ušić, Mitja Velikonja in Fedja Wierød Borčak.

V sodelovanju s Centrom za preučevanje kulture in religije Fakultete za družbene vede na Univerzi v Ljubljani – CPKR FDV (UL).

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Vstop prost.

torek, 26. 10.

18.00 | Milenijci v četrti industrijski revoluciji
svicarija.jpg

18.00 | Milenijci v četrti industrijski revoluciji

torek, 26. 10.

18.00 @ MGLC Švicarija
Milenijci v četrti industrijski revoluciji, pogovor

Zazrti v prihodnost, ki jo skušajo razumeti z vidika internetnega kozmopolitstva, pisci prispevkov v zborniku esejev in fikcije Milenijski dosje razmišljajo o preteklih prihodnostih, nadidentifikaciji s popom, aktualnih kulturnih vojnah, novih starih svetovnih ontologijah. V trenutku, ko nimajo česa izgubiti, brez tehnofobije, ki je dolgo zaznamovala polje humanistike, premišljujejo o odprtih možnostih, ki jih poraja nova tehnološka revolucija z vidika ljubljanskih milenijcev.

Sodelujejo: Natalija Majsova, Jernej Kaluža, Tibor Hrs Pandur, Anja Radaljac, Urška Preis in Robert Kuret. Pogovor vodi Muanis Sinanović.

Vstop prost.

četrtek, 18. 11.

9.00–18.30 | Biti danes državljan sveta?
svicarija.jpg

9.00–18.30 | Biti danes državljan sveta?

četrtek, 18. 11.

9.00–18.30 @ MGLC Švicarija
Biti danes državljan sveta?, mednarodna konferenca projekta The Perennial Biennial

Kozmopolitanizem je zaradi globalne omreženosti in liberalnega kapitalizma postal vseprisoten tudi v sodobni umetnosti. V primeru bienalov se je povezoval predvsem s postkolonialističnim diskurzom in z univerzalnimi humanističnimi vrednotami (človekove pravice, enakopravnost, solidarnost, kritika globalnega kapitalizma). Kako danes, po izkušnji še ne zares premagane globalne pandemije, misliti o »novem kozmopolitizmu«, ki bo delovalo v smeri multipolarnosti svetovne ureditve z različnimi kulturami in vrednotami? Kakšno vlogo imajo pri tem bienali in večje ciklične razstavne prireditve?

Partnerji: Liverpoolski bienale sodobne umetnosti, MGLC/Grafični bienale Ljubljana, Bergen Assembly, Berlinski bienale sodobne umetnosti, Mednarodni bienale sodobne umetnosti Riga
Podpora: EU program Ustvarjalna Evropa

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Vstop prost.

petek, 19. 11.

9.00–16.30 | Konferenca YUFU
svicarija.jpg

9.00–16.30 | Konferenca YUFU

petek, 19. 11.

9.00–16.30 @ MGLC Švicarija
Konferenca YUFU, mednarodna konferenca

Medtem ko postkomunistični, postsocialistični in postjugoslovanski diskurzi z bolj ali manj točnim izrazom stanja zgolj utrjujejo videz nespremenljive in nestabilne sedanjosti, jugofuturizem sledi zgledu drugih etnofuturističnih gibanj, kot so afrofuturizem, sinofuturizem, baltski etnofuturizem ali hungarofuturizem, ki na taktično različne načine opolnomočajo periferne identitete in subverzivno afirmirajo posamezne kulturne kuriozitete.

Sodelujejo: eurovicious, Vera Mevorah, Rory Archer, Mladen Zobec, Tibor Hrs Pandur, Dinko Kreho, Ena Kavčič in Maks Valenčič aka Fast Right

V sodelovanju z Zavodom Maska. 

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Vstop prost.

17.00–18.30 | ISKRA DELTA pogovori
svicarija.jpg

17.00–18.30 | ISKRA DELTA pogovori

petek, 19. 11.

17.00–18.30 @ MGLC Švicarija
ISKRA DELTA pogovori

Sklop predstavitev na temo grajenja svetov, imaginiringa, prototipiranja in udejanjanja možnih drugačnih sedanjosti/prihodnosti.
Moderira Tjaša Pogačar.

Zaključek z druženjem ob predvajanju videospotov Kukle Kešerović, filmske režiserke in slavic gangsta geisha pop podjetnice.

Vstop prost.

POGOVORI, DELAVNICE, VODSTVA

nedelja, 19. 9.

11.00–13.00 | Maratonsko vodstvo po ISKRA DELTA: 34. grafični bienale Ljubljana
grad-tivoli.jpg

11.00–13.00 | Maratonsko vodstvo po ISKRA DELTA: 34. grafični bienale Ljubljana

nedelja, 19. 9.

11.00–13.00 @ Grad Tivoli (zbirno mesto)

Potek vodstva: Grad Tivoli, MGLC Švicarija, Galerija TR3, Mala galerija Banke Slovenije, Podhod Ajdovščina


Na razstave se gre peš!, organizirano v evropskem tednu mobilnosti.

Vstop prost.

torek, 28. 9.

14.00–20.00 | Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart): Mrežna identiteta ISKRE DELTE: znamka brez vodstva
bannerji-fdv.jpg

14.00–20.00 | Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart): Mrežna identiteta ISKRE DELTE: znamka brez vodstva

torek, 28. 9.

14.00–20.00 @ Fakulteta za družbene vede

Other Internet (Toby Shorin, Laura Lotti, Sam Hart): Mrežna identiteta ISKRE DELTE: znamka brez vodstva, performativna delavnica

𝙾𝚍: 𝚒𝚗𝚏𝚘@𝚘𝚝𝚑𝚎𝚛𝚒𝚗𝚝𝚎𝚛.𝚗𝚎𝚝
𝙿𝚛𝚎𝚍𝚖𝚎𝚝: 𝚅𝚊𝚋𝚒𝚕𝚘 – 𝚍𝚘𝚐𝚘𝚍𝚎𝚔 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊

𝙺𝚘 𝚜𝚎 𝚜𝚙𝚘𝚖𝚒𝚗𝚓𝚊𝚖𝚘 𝚒𝚗 č𝚊𝚜𝚝𝚒𝚖𝚘 @𝚍𝚎𝚕𝚝𝚊𝚟𝚊𝚗𝚎 𝚘𝚋 𝚍𝚎𝚜𝚎𝚝𝚒 𝚘𝚋𝚕𝚎𝚝𝚗𝚒𝚌𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚐𝚘𝚟𝚎𝚐𝚊 𝚒𝚣𝚐𝚒𝚗𝚘𝚝𝚓𝚊, 𝚓𝚎 𝚕𝚎𝚙𝚘 𝚟𝚒𝚍𝚎𝚝𝚒, 𝚍𝚊 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊 𝙳𝙸𝚈 𝚛𝚊č𝚞𝚗𝚊𝚕𝚗𝚒š𝚔𝚘 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚎 š𝚎 𝚗𝚊𝚙𝚛𝚎𝚓 𝚛𝚊𝚜𝚝𝚎 𝚋𝚛𝚎𝚣 𝚗𝚊𝚍𝚣𝚘𝚛𝚊 𝚙𝚘𝚍𝚓𝚎𝚝𝚓𝚊.
𝚅𝚎𝚖𝚘, 𝚍𝚊 𝚜𝚘 𝚗𝚎𝚔𝚊𝚝𝚎𝚛𝚒 𝚞𝚙𝚘𝚛𝚊𝚋𝚗𝚒𝚔𝚒 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚎 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚎 𝚍𝚘𝚋𝚒𝚕𝚒 𝚗𝚘𝚟𝚘 𝚖𝚘𝚍𝚞𝚕𝚊𝚛𝚗𝚘 𝚔𝚘𝚖𝚙𝚘𝚗𝚎𝚗𝚝𝚘 𝚜 𝚜𝚙𝚘𝚛𝚘č𝚒𝚕𝚘𝚖 𝚗𝚊 𝚙𝚛𝚒𝚕𝚘ž𝚎𝚗𝚒 𝚎𝚝𝚒𝚔𝚎𝚝𝚒: »𝙺𝚊𝚛𝚝𝚒𝚌𝚊 𝚣𝚊 𝚊𝚔𝚝𝚒𝚟𝚒𝚛𝚊𝚗𝚓𝚎 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚊 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊. 𝙿𝚛𝚘𝚜𝚒𝚖𝚘, 𝚞𝚍𝚎𝚕𝚎ž𝚒𝚝𝚎 𝚜𝚎 𝙰𝚔𝚝𝚒𝚟𝚊𝚌𝚒𝚓𝚜𝚔𝚎𝚐𝚊 𝚔𝚘𝚗𝚐𝚛𝚎𝚜𝚊 𝟸𝟾. 𝚜𝚎𝚙𝚝𝚎𝚖𝚋𝚛𝚊 𝟸𝟶𝟸𝟷.
𝙾𝚝𝚑𝚎𝚛 𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚗𝚎𝚝 𝚓𝚎 𝚋𝚒𝚕 𝚗𝚊𝚓𝚎𝚝 𝚔𝚘𝚝 𝚒𝚣𝚟𝚊𝚓𝚊𝚕𝚎𝚌 𝙰𝚔𝚝𝚒𝚟𝚊𝚌𝚒𝚓𝚜𝚔𝚎𝚐𝚊 𝚔𝚘𝚗𝚐𝚛𝚎𝚜𝚊. 𝙺𝚘𝚝 𝚗𝚎𝚔𝚊𝚝𝚎𝚛𝚎 𝚗𝚊𝚓𝚜𝚝𝚊𝚛𝚎𝚓š𝚎 𝚜𝚘𝚍𝚎𝚕𝚞𝚓𝚘č𝚎 𝚟 𝚖𝚛𝚎ž𝚒 𝚟𝚊𝚜 𝚟𝚊𝚋𝚒𝚖𝚘, 𝚍𝚊 𝚙𝚘𝚙𝚘𝚕𝚍𝚗𝚎 𝚙𝚛𝚎ž𝚒𝚟𝚒𝚝𝚎 𝚣 𝚗𝚊𝚖𝚒. 𝚉𝚊 𝚊𝚔𝚝𝚒𝚟𝚊𝚌𝚒𝚓𝚘 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚊 𝚓𝚎 𝚝𝚛𝚎𝚋𝚊 𝚍𝚘𝚜𝚎č𝚒 𝚜𝚘𝚐𝚕𝚊𝚜𝚓𝚎 𝚘 𝚒𝚍𝚎𝚗𝚝𝚒𝚝𝚎𝚝𝚒 𝚘𝚖𝚛𝚎ž𝚓𝚊. 𝙿𝚛𝚒𝚍𝚛𝚞ž𝚒𝚝𝚎 𝚜𝚎 𝚗𝚊𝚖 𝟸𝟾. 𝚜𝚎𝚙𝚝𝚎𝚖𝚋𝚛𝚊, 𝚍𝚊 𝚍𝚘𝚕𝚘č𝚒𝚖𝚘 𝚙𝚛𝚒𝚑𝚘𝚍𝚗𝚘𝚜𝚝 𝚖𝚛𝚎ž𝚎 𝙸𝚜𝚔𝚛𝚊 𝙳𝚎𝚕𝚝𝚊, 𝚔𝚘 𝚋𝚘𝚖𝚘 𝚛𝚊𝚣𝚔𝚛𝚒𝚟𝚊𝚕𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚗𝚎 𝚛𝚊𝚣𝚕𝚒č𝚗𝚎 𝚙𝚛𝚎𝚝𝚎𝚔𝚕𝚘𝚜𝚝𝚒 𝚒𝚗 𝚞𝚜𝚝𝚊𝚗𝚘𝚟𝚒𝚕𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚗𝚘 𝚍𝚎𝚓𝚊𝚗𝚜𝚔𝚘 𝚙𝚛𝚒𝚑𝚘𝚍𝚗𝚘𝚜𝚝.

𝚉 𝚞𝚍𝚎𝚕𝚎ž𝚋𝚘 𝚜𝚎 𝚜𝚝𝚛𝚒𝚗𝚓𝚊𝚝𝚎, 𝚍𝚊 𝙾𝚝𝚑𝚎𝚛 𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚗𝚎𝚝 𝚗𝚒 𝚘𝚍𝚐𝚘𝚟𝚘𝚛𝚎𝚗 𝚣𝚊 𝚒𝚣𝚐𝚞𝚋𝚘 𝚙𝚛𝚎𝚖𝚘ž𝚎𝚗𝚓𝚊, 𝚔𝚒 𝚋𝚒 𝚕𝚊𝚑𝚔𝚘 𝚗𝚊𝚜𝚝𝚊𝚕𝚊 𝚖𝚎𝚍 𝚝𝚎𝚖 𝚍𝚘𝚐𝚘𝚍𝚔𝚘𝚖 𝚊𝚕𝚒 𝚗𝚎𝚙𝚘𝚜𝚛𝚎𝚍𝚗𝚘 𝚣𝚊𝚛𝚊𝚍𝚒 𝚗𝚓𝚎𝚐𝚊.

𝚃𝚘 𝚓𝚎 𝚜𝚊𝚖𝚘𝚍𝚎𝚓𝚗𝚘 𝚜𝚙𝚘𝚛𝚘č𝚒𝚕𝚘 𝙾𝚝𝚑𝚎𝚛 𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚗𝚎𝚝 𝙽𝚎𝚝𝚠𝚘𝚛𝚔 𝙻𝚘𝚐𝚒𝚜𝚝𝚒𝚌𝚜, 𝚣𝚊𝚝𝚘 𝚗𝚊𝚗𝚓 𝚗𝚎 𝚘𝚍𝚐𝚘𝚟𝚊𝚛𝚓𝚊𝚓𝚝𝚎.

Generalni direktor Iskre Delte se je odlogiral na današnji datum pred desetimi leti. Na dan njegovega izginotja so tovarne so še naprej izdelovale nove stroje, zaposleni so še naprej prejemali plače, kolesje Iskrinega večnacionalnega podjetja se je nemoteno vrtelo naprej. Edini znak Vanetovega izginotja je bilo sporočilo za tajnico, ki je glasilo: »Dela je še veliko, stroj Iskra je več let pred časom, a do popolne avtonomije manjka še veliko.«

Skrivnost, ki obdaja Vanetovo odsotnost in navidezno brezbrižnost Iskre Delte, je poudaril zadnji tvit: "Kakor koli bizarna je bila naša pot, z naših prostih trgov izhaja nezgrešljivo sporočilo: »ekonomijo« je treba za vsako ceno zavreči."

Kljub Vanetovem odhodu se je domači računalniški sistem Iskre Delte razcvetel v zapleteno mrežo operaterjev in živahen trg modularnih komponent, zgrajenih okoli osnovnega logičnega elementa, »Iskra stroja«. Iskra stroj podpira vmesniški programski sistem, ki tretjim proizvajalcem omogoča ustvarjanje interoperabilnih strojnih modulov, ki razširjajo funkcionalnost sistema. Poleg tega je Iskra stroj gostitelj omrežnega operacijskega sistema, ki računalnikom omogoča povezavo P2P in priklop na arhitekturo virtualnih storitev, s čimer postanejo pogodbeniki v omrežju Iskra.

Od kod je prišla Iskra Delta? In kje je med potjo ostala brez vodstva? Katere sile je mogoče izkoristiti in katera neuresničena zavezništva je treba oblikovati, da se te energije zgostijo v ustvarjanje alternativnih, brezglavih mrež ustvarjanja vrednosti in smisla? Kakšna občutja se bodo združila v neusmiljenem, evolucijskem širjenju kapitala, kopičenju energije, neprekinjeni proizvodnji časa?

Vse to odkrijte z nami 28. septembra 2021 s hipersticijsko vajo, forenzično preiskavo blagovne znamke Iskra Delta, ki raziskuje njeno prihodnost, sedanjost in preteklost.

𝗢𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲𝘁 je decentralizirana organizacija za uporabne raziskave. Proučujemo in ustvarjamo družbeno tehnologijo. Kaj je družbena tehnologija? Družbena tehnologija je strojna in programska oprema, ki določa, kako organiziramo svoja življenja in jih kolektivno živimo. Zajema pa tudi ideje, znanje, ekonomijo in institucije, ki poganjajo kulturo in ohranjajo družbe. In mi uporabljamo način vpetosti tega znanja v tehnologije. Other Internet je skupina ljudi, ki razvijajo poglobljeno razumevanje sprememb, ki jih poganja tehnologija. Razvijamo narative, iniciative in programske primitive, ki usmerjajo tehnologijo proti prihodnosti, ki je svobodnejša, zabavnejša, mirnejša in pravičnejša. Združujejo nas skupno zanimanje za kultiviranje delovanja s tehnologijo, širjenje tehnološke pismenosti in omogočanje naši družbi, da se prilagodi dramatičnim tehnokulturnim spremembam našega časa. Organizacije se pri razvijanju nastajajoče tehnologije soočajo z izzivi, za katere ni priročnikov ali znanih rešitev. To so težave, za reševanje katerih smo izurjeni. Razvijamo močne komunikacijske strategije, kjer primerjave niso možne, zasnove izdelkov za nedoločene kategorije, družbene politike in posege v kompleksne ekosisteme vodenja in skupnosti. Predvsem pa se posvetujemo z ljudmi, organizacijami in protokoli, ki imajo enako vizijo prihodnosti. Pozitivna. Smiselna. Pravična. Pridružite se nam pri gradnji prihodnosti, v kateri je vredno živeti.

Prijavite se na performativno delavnico 𝗢𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲𝘁 (𝗧𝗼𝗯𝘆 𝗦𝗵𝗼𝗿𝗶𝗻, 𝗟𝗮𝘂𝗿𝗮 𝗟𝗼𝘁𝘁𝗶, 𝗦𝗮𝗺 𝗛𝗮𝗿𝘁): 𝗠𝗿𝗲ž𝗻𝗮 𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝘁𝗲𝘁𝗮 𝗜𝗦𝗞𝗥𝗘 𝗗𝗘𝗟𝗧𝗘: 𝘇𝗻𝗮𝗺𝗸𝗮 𝗯𝗿𝗲𝘇 𝘃𝗼𝗱𝘀𝘁𝘃𝗮.
Delavnica je brezplačna za študente FDV, ostali se je lahko udeležite z vstopnico bienala.

Prijavo pošljite na trgovina@mglc-lj.si.

V sodelovanju z Oddelkom za kulturologijo Fakultete za družbene vede na Univerzi v Ljubljani – CPKR FDV (UL)

nedelja, 17. 10.

Izid zvočne kompilacije ISKRA DELTA (ISKRA DELTA x Nimaš Izbire)
splet-banner.png

Izid zvočne kompilacije ISKRA DELTA (ISKRA DELTA x Nimaš Izbire)

nedelja, 17. 10.

@ splet
Izid zvočne kompilacije ISKRA DELTA (ISKRA DELTA x Nimaš Izbire)
Sodelujoči: Astrosuka, Digitonica, Drone Emoji, Galen Tipton, Himera, Kristjan Kaluža, Princess Ketamine, Petal Supply, Toiret Status, Torus, Umru, Toyota Vangelis

petek, 22. 10.

18.00 | Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta
svicarija.jpg

18.00 | Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta

petek, 22. 10.

18.00 @ sedež (MGLC Švicarija)
Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta. V sodelovanju z I DELTA CLUB in Senca Studiem, producentom filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig.

sreda, 27. 10.

Interdependence: Informacijske hladne vojne z Janezom Škrubejem
splet-banner.png

Interdependence: Informacijske hladne vojne z Janezom Škrubejem

sreda, 27. 10.

@ splet
Interdependence: Informacijske hladne vojne z Janezom Škrubejem, podcast

sobota, 30. 10.

18.00 | Jure Kastelic & Mare Karina: Čarobni spletni denar
splet-banner.png

18.00 | Jure Kastelic & Mare Karina: Čarobni spletni denar

sobota, 30. 10.

@ splet
Jure Kastelic & Mare Karina: Čarobni spletni denar, spletno vodstvo

torek, 9. 11.

17.00–19.00 | Voden ogled z umetnicami in umetniki ISKRE DELTE iz lokalnega okolja
tr3.jpg

17.00–19.00 | Voden ogled z umetnicami in umetniki ISKRE DELTE iz lokalnega okolja

torek, 9. 11.

17.00–19.00 @ stolpnica (Galerija TR3)
Voden ogled z umetnicami in umetniki ISKRE DELTE iz lokalnega okolja

ponedeljek 15. 11.

18.00 | Giorgi Gago Gagoshidze: Poskus
Sedež ISKRE DELTE - MGLC Švicarija

18.00 | Giorgi Gago Gagoshidze: Poskus

ponedeljek 15. 11.

18.00 @ sedež (MGLC Švicarija)
Giorgi Gago Gagoshidze: Poskus, predstavitev projektov

sobota, 20. 11.

11.00 | Aleksandra Domanović, predstavitev dela z avtorico
tr3.jpg

11.00 | Aleksandra Domanović, predstavitev dela z avtorico

sobota, 20. 11.

11.00 @ stolpnica (Galerija TR3)
Aleksandra Domanović, predstavitev dela z avtorico

17:30 | Lawrence Lek, ogled instalacije Nepenthe in pogovor z umetnikom
grad-tivoli.jpg

17:30 | Lawrence Lek, ogled instalacije Nepenthe in pogovor z umetnikom

sobota, 20. 11.

17:30 @ sedež (Grad Tivoli)
Lawrence Lek, ogled instalacije Nepenthe in pogovor z umetnikom

19.00 | Marko Peljhan, pogovor
grad-tivoli.jpg

19.00 | Marko Peljhan, pogovor

sobota, 20. 11.

19.00 @ sedež (Grad Tivoli)
Marko Peljhan, pogovor

nedelja, 21. 11.

11.00 | Nascent (Paul Seidler and Max Hampshire): Časovni secesionizem
tr3.jpg

11.00 | Nascent (Paul Seidler and Max Hampshire): Časovni secesionizem

nedelja, 21. 11.

11.00 @ stolpnica (Galerija TR3)
Nascent (Paul Seidler and Max Hampshire): Časovni secesionizem, predstavitev projekta