sl en
d
h
m
s

Jakub Jansa

Tako fizično je

2020, 6-kanalni video, v celoti HD
kamera: oblikovanje zvoka: Eva01, zvočni posnetek: Petr Kolev, nastopajo: Viola Tůmová, Jan Kostiha, Soňa Beaumont, Patrik Petr; 3D: Josef Mrva, stajling: Karolína Juříková

naročnika: MeetFactory 2020 in 34. grafični bienale Ljubljana, 2021

Absurdna povest o izmišljeni zaroti trakulj, ki pripovedujejo zgodbo, prebavlja kolektivno travmo in témo duhovnosti. Sarkastično se muza ob misli, «da je zapuščati telo danes tako prekleto enostavno» in sprašuje, kako si to želimo storiti in kako lahko izkusimo pristno povezavo s svetom okoli sebe ter dosežemo notranjo preobrazbo, ne da bi izgubili zavedanje za materialno realnost teles.

Jakub Jansa se ukvarja s filmom, instalacijami in organizacijo dogodkov. Ustvarja zapletena okolja in situacije, v katerih prepričljivo spaja resničnost in fikcijo. Njegovi zgodnji projekti, ki so se ukvarjali z družbeno manipulacijo in samorazvojem (Spiritual Fitness, 2016), so privedli do vrste razstav s krovnim naslovom Club of Opportunities (od leta 2017). Posamezne epizode postopoma razkrivajo anatomijo mitologije in pripovedovanja zgodb. The Club skozi mešane žanre – od drame do absurdne komedije – tematizira arhetipske družbene téme in pri tem postavlja vprašanja avtoritete in hierarhičnih odnosov. Nizke oblike se statusno povzdignejo v visoke in obratno. Nekje med to preobrazbo se ustvarjajo nove priložnosti.

Jansa svoja dela redno razstavlja na Češkem in v tujini, pred kratkim med drugim na Atenskem bienalu (2018), v Evropskem centru za sodobne umetniške akcije (CEAAC) v Strasbourgu (2018), neprofitnem kulturnem centru Pioneer Works v New Yorku (2018, v okviru festivala filmske animacije in sodobne umetnosti PAF) in Centru za sodobno umetnost (CCA) v Tel Avivu (2019) ali Hiši elektronskih umetnosti (HeK) v Baslu (2020). Jansa je diplomiral na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi (Supermedia Studio Federica Díaza in Davida Koříneka) in nato odšel na študijsko bivanje v New York (Five Eleven) ter v rezidence v Švico (Watch Out, Engstligenalp) in Francijo (CEAAC, Strasbourg). Od leta 2020 je skupaj z Julie Béna tudi vodja studia za performans na Fakulteti za likovno umetnost Univerze v Brnu. Je eden od dobitnikov nagrade Jindřich Chalupecký 2021.