sl en
d
h
m
s

OMSK Social Club

Scriptus Mundi

2019–, instalacija

Skupina »Utopijati: celica svobode (Utopiates: Freedom Cell)« je raziskovala in še raziskuje globok in prodoren vpliv, ki ga je imel LSD na sodobno tehnološko kulturo.

Instalacija Scriptus Mundi je video in zvočna dokumentacija RGP (real game play) »Utopijati: celica svobode«, v kateri je sodelovala skupina osmih uporabnikov. Njihovi eksperimenti so se osredotočali na razumevanje LSD kot primarne tehnologije in  konzole za drug svet. V LARP je bila uporabljena materialna snov koncentriranega LSD, prek katere so uporabniki zagnali kolektivni performans umetno povzročene navidezne resničnosti. Raziskovali so kolektivni um, ki je prek družbene inteligence, tehnoloških razširitev in  radikalnega holografskega imaginiringa (imaginacije in inženiringa) postal nevrokozmičen. Nadaljevanje tega projekta je nova igra za aplikacijo Telegram Paket za razširitev Utopijatov (Utopiates Extension Pack), ki ti omogoča vstop v grafično tretjo dimenzijo in je oblikovana za park pred tivolskim gradom, lahko pa jo igraš vsepovsod po svetu na tej povezavi: https://t.me/utopiateextensionpackbot.

OMSK Social Club ustvarja svoja dela med dvema svetovoma: v enem živimo, kot smo vajeni, v drugem igramo vloge. Ta svetova se zlivata v enega. Omsk prav tja umešča svoje špekulativne fikcije; s temi potopljivimi instalacijami se preseli na ozemlje, ki so ga iznašli leta 2017 in poimenovali igranje resničnostne igre (real game play – RGP). S svojim delom želi vzpostaviti stanja, ki bi lahko bila fikcija ali pa še nedoživeta resničnost. 

Omsk tesno sodeluje z mrežami gledalcev, vse je edinstveno in brez vsake predhodne vaje. Člani kolektiva z živimi instalacijami, ki jih ustvarjajo, proučujejo virtualne ege, priljubljena doživetja in politične pojave. Delom omogočajo, da skupaj z edinstvenimi osebnimi doživetji udeleženca postanejo nematerializiran hibrid sodobne kulture. V preteklosti je Omsk Social Club s potopljivimi okolji igranja resničnostne igre vpeljal pokrajine in teme, kot so ljudje, ki se istovetijo z drugimi bitji, kultura rejva, survivalizem, obiskovanje zmenkarskih spletnih strani z lažnim profilom, želja in žrtvovanje, pozitivno trolanje, algoritmične strategije in decentralizirana kriptovaluta. 

V Evropi so razstavljali v različnih ustanovah, galerijah, gledališčih in na drugih lokacijah, kot so razstavišče Martin Gropius Bau v Berlinu, Hiša elektronskih umetnosti (HeK) v Baslu, Center kultur sveta (HKW) in gledališče Volksbühne v Berlinu ter center za vizualne umetnosti in arhitekturo Stroom den Haag v Haagu in neprofitna umetniška fundacija Light Art Space v Berlinu. Sodelovali so na festivalu glasbene in vizualne umetnosti CTM v Berlinu (2021), 6. atenskem bienalu (2018), festivalu Transmediale v Berlinu (2019), festivalu The Influencers v Barceloni (2018) in festivalu Impakt v Utrechtu (2018). Leta 2021 bodo skupaj z Larryjem Ossei-Mensahom kurirali 7. atenski bienale.